Nezadovoljni radnici Vodovoda osnivaju novi sindikat

Sindikat za osobne interese

Radnici makarskog Vodovoda, koji su pokazali nezadovoljstvo radom sindikalne povjerenice Anite Đuzel iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, odlučili su se na osnivanje novog sindikata

Razlog za osnivanje novog sindikata je nemogućnost, kako kažu nezadovoljni radnici, zaštite svojih prava jer je Anita Đuzel sindikalnu organizaciju iskoristila za svoje potrebe. Kao dokaz radnici navode dodatna primanja koja Anita Đuzel ostvaruje predstavljajući radnike u komunalnim poduzećima iz Dalmacije u središnjici u Zagrebu. Uz to kao povjerenica SSKH u Vodovodu je zakonom zaštićena i ne može joj se dati otkaz, a protiv nje se vodi sudski postupak za krađu novca iz Vodovodove blagajne.

Problemi u sindikatu u Vodovodu započeli su još 2007. godine kada je tadašnji direktor Ivo Andrijašević protuzakonito donio odluku o prestanku upotrebe službenog vozila za radnike koji rade na vodocrpilištu Zadvarje. Iako su se i sindikat SSKH i njegov tajnik Radovan Tadej tada očitovali kako se radi o nezakonitoj odluci, sve je učinjeno kako se ona ne bi povukla i donijela nova zasnovana na zakonu.

Kako se u sindikatu Vodovoda tri godine nisu održavale skupštine, članovi sindikata su postavili i to pitanje. Nakon pritiska skupština je nedavno održana u hotelu Meteor u popodnevnim satima. Zbog nedostatka kvoruma, skupština koja je započeta je i prekinuta. Nezadovoljni radnici smatraju da je Anita Đuzel namjerno organizirala skupštinu izvan prostora Vodovoda, iako za tim nije postojala potreba. Također, skupština je organizirana u popodnevnim satima, odnosno u terminu koji većini članova sindikata nije odgovarao. Kada je skupština i započela, dva člana su je napustila čime je izgubljen i kvorum pa je i to pridonijelo otkazivanju skupštine. Nezadovoljni članovi sindikata smatraju kako je i ovo bilo u režiji povjerenice, a sve s ciljem da ona i dalje bude povjerenica sa svim privilegijama.

Zbog takvog stanja čak je 40-ak članova napustilo sindikat, a ostalo ih je samo dvanaest.

Problem je dalje eskalirao jer je Anita Đuzel radnike koji su napustili sindikat prijavila vrhu SSKH. Na tu prijavu su reagirali predsjednik i tajnik SSKH. U svom dopisu SSKH, koji potpisuje Radovan Tadej, upućenom SSSH i Mladenu Novoselu, optužuje se Lovro Rafaneli da kao lokalni šerif obilazi poduzeća i organizira radnike, odnosno njima preotima organizacije. Radnici Vodovoda takvo ponašanje svog dojučerašnjeg tajnika odbacuju u potpunosti tvrdeći kako je upravo Rafaneli pomogao prilikom svih problematičnih situacija u Vodovodu kao što je i htio pomoći na zadnjoj skupštini.

Zbog svih postojećih problema i zbog nemogućnosti dalje zaštite radničkih prava u Vodovodu pod vodstvom SSKH, većina dosadašnjih članova ovog sindikata će početkom lipnja organizirati osnivanje novog sindikata. O kojem sindikatu je riječ odlučit će sami sudionici osnivačke skupštine. Članovi dosadašnjeg sindikata će uputiti i pismo predsjedniku SSSH Mladenu Novoselu u kojemu će razjasniti situaciju oko angažmana Lovre Rafanelija i svih sukoba koji su se vodili oko sindikalnog organiziranja u Vodovodu Makarska.

  • piše Ivo Ćurković
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh