DAN TORTE MAKARANE Počast makarskoj slastici uoči 15. obljetnice

DAN TORTE MAKARANE Počast makarskoj slastici uoči 15. obljetnice
Prava fešta makarane, kraljice makarskih slastica upriličena je 12. prosinca. Dan torte makarane, koja je priznata kao nematerijalno kulturno dobro ove godine je revijalnog, a ne natjecateljskog karaktera i zapravo je uvod u obilježavanje 15. obljetnice pa se tim povodom o njoj i film snimio.

Hrvatska radio televizija, Programski odjel kultura, ovih je dana u Makarskoj snimao dokumentarni film o nematerijalnoj kulturnoj baštini – torta makarani. U dvorani Arte tako je sinoć održana prigodna svečanost u čast torte makarane, a istu večer devet torti, koje su bile izložene u dvorani Arte u Čarobnoj kući Božićnoga grada podijeljene su posjetiteljima na kušanje i uživanje u njezinoj slasti.

U ime Grada Makarske koji je ishodio priznanje makarane kao nematerijalnog kulturnog dobra posjetitelje je pozdravio Dražen Kuzmanić, voditelj Odjela za društvene djelatnosti.

- Makarska se trudi očuvati tradiciju prenoseći je na buduće generacije. Grad Makarska je zaštitio tortu makaranu kao nematerijalno kulturno dobro i trudimo se da to očuvamo. Sljedeće godine obilježit ćemo 15 godina očuvanja te tradicije. Zahvaljujemo se svima koji su tome doprinijeli i koji su pomogli da se organizira ovaj Dan torte makarane već 14. godinu.

Makarana je na ovoj svečanosti prezentirana kroz nagrađene učeničke literarne radove, pjesmu, glazbu u izvedbi FA “Tempet” i Điger banda, stihove pučkog pjesnika Stipe Vele. Bila je ovo i prigoda da zahvali svima koji su u ovih 14 godina sudjelovali u prezentaciji i promidžbi makarane, majstoricama koje su pravile makaranu, natjecateljicama, sponzorima, školarcima, donatorima, svima koji pridonose očuvanju tradicije – istaknula je Sandra Vranješ, savjetnica za kulturu u gradskom Odjelu za društvene djelatnosti.

Zaslužnima za očuvanje tradicije, svima koji ovu tortu prave, majstoricama makarane u ime tima HRT-a koji snima film o makarani, Vido Bagur i Vedrana Vela Puharić uručili su priznanja za sudjelovanje u internom natjecanju za potrebe snimanja filma o makarskoj slastici.

- Ponajprije hvala Vedrani koja je okupila sve ove drage žene koje prave tortu makaranu i koje se cijeli život trude sačuvati njezinu vrijednost za budućnost. Imali smo jednu improvizaciju da one same između sebe izaberu koja je najbolja. Bile su sve definitivno najbolje – kazao je Vido Bagur.

Vedrana Vela Puharić uručila je priznanja sudionicama ovog internog natjecanja. To su bile Marijana Grubišić, Ljubica Zovko, Karmela Mateljak , Ivka Bušelić i Sonja Borić. I između sebe odlučile su da je najbolja torta koju je napravila Sonja Borić.

Nakon uistinu lijepe prezentacije makarane u Arte, devet torti makarana je podijeljeno posjetiteljima Čarobne kuće na večeri tradicije uz nastup djece i odraslih Folklornog ansambla “Tempet”.

J.Glučina / IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh