NOĆ BIOKOVSKOG KRUMPIRA U BOŽIĆNOM GRADU Posjetitelji guštali u slasnim porcijama krumpira u toču od divljači

NOĆ BIOKOVSKOG KRUMPIRA U BOŽIĆNOM GRADU Posjetitelji guštali u slasnim porcijama krumpira u toču od divljači
Tradicionalna Noć biokovskog krumpira što su je u četvrtak navečer u Božićnom gradu pripremili Javna ustanova “Park prirode Biokovo” i Srednja strukovna škola iz Makarske istinski je oduševila posjetitelje. Zbog kiše ovaj put Noć biokovskog krumpira upriličena je u čarobnoj kući. Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo koji je sa svim djelatnicima u čarobnoj kući upriličio ovu manifestaciju kazao nam je kako su bili planirali širu i bogatiju prezentaciju tradicije i života poljodjelaca na Biokovu, ali su zbog kiše onemogućeni.

-Izložili smo alat kojim se obrađuje zemlja za sadnju krumpira i ovogodišnji urod biokovskog krumpira kojeg smo dijelili u akciji “Tisuću iznad tisuću” To je ostao samo naziv akcije, naime, dijeli se puno više od tisuću kilograma sjemenskog krumpira. Samo smo prve godine podijelili tisuću kilograma biokovskog krumpira za sadnju, a ove čak 4.600 kg. Zbog velikog interesa poljoprivrednika Makarskog primorja i Zabiokovlja iz godine u godinu dijelimo sve više sjemenskog krumpira. U 2020. u akciji “Tisuću iznad tisuću”, s ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom – podijelit ćemo 5.000 kg sjemenskog krumpira za sadnju u biokovskim docima – najavio je Slavo Jakša.

Dok je pričao Božićnim gradom širio se miris krumpira u toču. U čarobnoj kući pred posjetiteljima srednjoškolci 4.L, 2.L i 3. razred kuhara iz Strukovne škole s profesorom Paškom Šutom pripremili su slasni biokovski krumpir u toču s divljači. Paško Šuto kaže kako su prošle godine za Noć biokovskog krumpira pripremili 200 porcija, a da je i ove isto toliko. A sve to podijelili su posjetiteljima u Božićnom gradu djelatnici JU PP Biokovo i učenici 2.razreda komercijalista iz Srednje strukovne škole sa svojim profesorom Goranom Mirosavljevićem.

Divljač za ovaj specijalitet od biokovskog kumpira je omogućila Lovačka udruga „Biokovo“ dok su krumpir osigurali vrijedni biokovski poljoprivrednici iz udruge „Mucića ledenice“.

-Noć biokovskog krumpira prilika je da pričamo o ovom važnom gomolju bez kojeg ne možemo u kužinu, o posebnosti biokovskog krumpira. Kako se sadio i okopavao i kako bi došao do stola. Ova je fešta biokovskog krumpira povezana s akcijom Tisuću iznad tisuću. Isplatilo se – kazala je Vedrana Vela Puharić, djelatnica JU PP Biokovo zaželivši sugrađanima da guštaju u slasti najljepšeg krumpira na svitu!

J.Glučina /Ž. Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh