U GALERIJI GOJAK DO 23. PROSINCA Josko Siciliani predstavlja se drugom samostalnom izložbom skulptura

U GALERIJI GOJAK DO 23. PROSINCA Josko Siciliani predstavlja se drugom samostalnom izložbom skulptura
Samouki makarski kipar 76-godišnji Josko Siciliani tek je u umirovljeničkim danima zakoračio u svijet umjetnosti i već iza sebe ima samostalnu izložbu i nekoliko skupnih. U Galeriji Gojak, kao član Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’ podružnica Makarska, ponovno je otvorio vrata svog stvaralaštva.

U ime pokrovitelja HKD Napredak podružnica Makarska publiku je pozdravio Aleksandar Srzić, voditelj Pjevačkog zbora Napredak, a čiji član je i Siciliani. Napredak je tako i pjesmom uveličao svečanost poklonivši za božićno-novogodišnje blagdane izniman kulturni događaj.

O snazi umjetnikova izričaja govorio je Josip Karamatić, ravnatelj Gradske Galerije Antun Gojak, naglasivši da je ono tako predano i snažno kao da Siciliani proživljava drugu mladost.

Zahvalivši se Galeriji Gojak, Napretku te zaljubljenicima u lijepo koji su u velikoj broju s njim podijelili radost otvaranja druge samostalne izložbe podsjetio je da njegovo druženje s čekićem i špicom traje petnaestak godina.

U središtu prve faze Sicilianiu je bio kamen, a sve češće svoje skulpture otkriva i oblikuje u drvu masline i čempresa. Zanos, Strast, Ples, Poljubac, Mladost, Starost, samo je dio od 26 skulptura kojima se može doživjeti Joska Sicilianija, vremešnog umjetnika koji je potvrda da i osmo desetljeće života može biti itekako lijepo ako ga ‘zarobi’ umjetnost.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh