MAKARSKO GRADSKO VIJEĆE IZGLASALO Proračun Grada Makarske za 2020. vrijedan 176.344.540,00 kn

MAKARSKO GRADSKO VIJEĆE IZGLASALO Proračun Grada Makarske za 2020. vrijedan 176.344.540,00 kn
Grad Makarska dobio je Proračun za 2020. godinu i iznosi 176.344.540,00 kn, a rashodi i izdaci su planirani u iznosu od 193.057.159,00 kn.

Izglasala je to većina gradskih vijećnika na svojoj 18. sjednici, gotovo sedmosatnoj sjednici, a kojom je predsjedavao predsjednik Gradskog vijeća Makarske Marko Ožić-Bebek. Vijećničku prisegu dala je vijećnica Živog zida Katarina Vidak Čudina, a koja je zamijenila Ivana Šimića.

Gradski vijećnici su na početku sjednice, nakon aktualnog sata, minutom šutnje odali dužno štovanje preminulom Ivu Viskoviću, a koji je bio predsjednik Skupštine Općine Makarska od 1963. do 1967. godine.

Govoreći o Proračunu, nakon što je Angela Kuran, pročelnica Odjela za financije i proračun, elaborirala stavke prihoda i rashoda, gradonačelnik Jure Brkan je istaknuo da je realan i kvalitetan, planirano je ono što se može ostvariti. Oporba nije bila takvog mišljenja i nisu podigli ruke za osnovni financijski dokument Grada. Zeleno svjetlo je dobio Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna Grada Makarske za 2020. godinu.

Inače, Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Makarske za 2019. godinu i iznosi 14.192.702,26 kn.od čega se na Grad odnosi višak od 14.356.876,21 kn, a na proračunske korisnike manjak od 164.173,95 kn.

Prije izglasavanja Proračuna i projekcija za 2021. i 2022. doneseni su Prijedlog odluke o korištenju sredstava komunalne naknade u 2020. godini, Prijedlog programa utroška sredstava od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru za 2020. godinu.

 

 

ZABRANA GRAĐEVINSKIH RADOVA OD 1. SVIBNJA DO 30. RUJNA

Prema Odluci o privremenoj zabrani građevinskih radova na području Grada Makarske za 2020., a za koju su glasovali svi, osim jednog suzdržanog vijećnika, od 1. svibnja do 30. rujna gradilišta će mirovati. Odluci je prethodila burna rasprava, a iz nje proizlazi da nije samo važno donijeti pravila već ih treba kontrolirati i kažnjavati kršenje.

U okviru Prijedloga odluke o komunalnoj djelatnosti koja se obavlja te temelju pisanog ugovora, kao što je to održavanje javne rasvjete, gradonačelnik će sklapati ugovor nakon raspisane Javne nabave. Prihvaćen je i Prijedlog odluke o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti.

Grad će otkupiti zemljište na dijelu trase Zadarske ulice, te spojne prometnice između Zadarske ulice i Ulice Požare, a za to će izdvojiti oko 2 milijuna i 100 tisuća kuna. Dio zemljišta će plaćati po cijeni od 950 kn, a dio po 750 kn po četvornom metru.

Na ovoj sjednici izglasana je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna UPU-a ugostiteljsko turističke zone Makarska – Zapad 1, a što je bila obaveza Grada još iz 2012. godine, a riječ je o raskršću za Veliko Brdo i realizaciji obećanja datih vlasnicima zemljišta, a za što je trebalo izmijeniti Prostorni plan.

Da Grad sve čini da se što kvalitetnije organizira promet u gradu vidi se i po tome što je Gradsko vijeće dalo suglasnost gradonačelniku za potpis ugovora sa HEP-om radi zamjene zemljišta, a što će omogućiti spajanje Kotiške ulice na Jadransku magistralu.

Bivša upravna zgrada društva Vodovod d.o.o. Makarska s pripadajućim zemljištem prodaje se za 10.403.000,00 kn, i većinom glasova odlučeno je da Grad ne ide u prvokup. Gradonačelnik Brkan naglasio je da Grad nema novac za takvu investiciju, ali vijećnici oporbe te Ivan Perić i Hloverka Novak Srzić drže da je to vrijedno ulaganje i Grad ne bi trebao propustiti priliku.

Plan i program rada Javne vatrogasne postrojbe Grada Makarske za 2020., a koja počinje radom 1. siječnja iduće godine, izložio je Nediljko Primorac, v.d. zapovjednika JVP Makarska. Predsjednik Marko Ožić-Bebek je istaknuo kako će to biti dobro opremljena i uvježbana jedinica, a koja će u punom sastavu po smjenama dežurati. Sretan Glavičić naglasio je da je to nova stranica makarskih vatrogasaca, a koja će dati rezultate, uvijek računajući na dobrovoljne vatrogasce.

O Prijedlogu smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite Grada Makarske za razdoblje 2020.-2024. govorio je dogradonačelnik Dražen Nemčić, predsjednik Stožera CZ koji broji 14 članova, dok je u postrojbi opće namjene 20 članova. Vijećnici su izglasali Prijedlog analize stanja za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području Grada Makarske u 2019.godini kao i Prijedlog plana razvoja za 2020. godinu i financijski plan za razdoblje 2020. – 2022. sustava civilne zaštite na području grada Makarske.

 

AKTUALNI SAT: Dogradonačelnik Joze Vranješ od 1. siječnja dužnost će obavljati volonterski

 

Aktualni sat, a koji je kao i cijelu sjednicu pratio Predrag Aranđelović, predsjednik srpske nacionalne manjine, obilovao je pitanjima, najviše komunalne prirode.

Ipak, u prvom planu je bila najava zamjenika gradonačelnika Joze Vranješa da će od 1. siječnja 2020. dužnost obavljati volonterski. Naime, tada će biti zaposlen kao rukovoditelj Tehničkog sektora makarskog Vodovoda. Kako je istaknuo, javio se na raspisani natječaj i izabran je kao najbolji kandidat.

Na pitanja oporbenih vijećnika o tome kakav je ugovor potpisan za veliku kućicu u Božićnom gradu gradonačelnik je obećao pisani odgovor. Ujedno drži da kićenje grada za blagdane nije preskupo jer Makarska, a to je potvrdila i Hloverka Novak Srzić, dobiva sve pohvale na blagdansko uređenje.

Kada je riječ o Domu zdravlja u kontaktu je s županijskim Domom zdravlja i sve se čini da Makarska barem dva puta tjedno ima kardiologa. Vruća tema bio je zahtjev odgojiteljica u Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce za povećanje plaće. – Nema novca za 30 posto veće plaće. Dajemo koliko možemo, u Proračunu će Vrtić u 2010. dobiti pola milijuna kuna više – istaknuo je.

Dogradonačelnik Vranješ je na pitanje o gradnji mrtvačnice na groblju u Velikom Brdu najavio da bi radovi trebali krenuti za tri mjeseca, a sad se radi na dokumentaciji i javnoj nabavi. Prema onome što se moglo čuti Grad radi na Prometnoj studiji i tijekom iduće godine očekuju se kvalitetni pomaci počevši od izgradnje novih raskrižja do parkinga.

U središtu vijećničkih pitanja bila je i izgradnja objekta u masliniku na Voliciji. Dogradonačelnik Nemčić je naglasio da su komunalni redari obavili svoj dio posla i prijavili inspekciji.

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh