LANTERNINE GRUPE SAMOPOMOĆI NASTAVLJAJU S RADOM Od 13. siječnja projekt “Zajedno smo jači”

LANTERNINE GRUPE SAMOPOMOĆI NASTAVLJAJU S RADOM Od 13. siječnja projekt “Zajedno smo jači”
Od ponedjeljka 13. siječnja počinju s radom Lanternine grupe samopomoći kroz projekt “Zajedno smo jači”, uz podršku Ministarstva zdravstva. Dr. William Glasser, utemeljitelj Teorije izbora, je rekao da sreća ili mentalno zdravlje znači život koji odabirete živjeti, slagati se dobro s ljudima koji su oko vas i koji su vam dragi, činiti sa svojim životom ono što vjerujete da je vrijedno i ne činiti ništa što bi nekoga moglo omesti da ima jednake šanse za sreću kao i vi. Na tim uvjerenjima se zasniva i rad grupa Savjetovališta Lanterna koje nastavljaju sa svojim radom.

Ovaj put kreću dvije grupe. Prva grupa započinje s radom u ponedjeljak, 13.1. 2020. u 18.30 sati kroz projekt “Zajedno smo jači”, uz podršku Ministarstva zdravstva. Cilj projekta je unaprjeđenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba oboljelih od malignih, kroničnih nezaraznih, rijetkih i zaraznih bolesti. Kroz projekt nudimo različite aktivnosti od individualnog savjetodavnog rada, grupa samopomoći, kreativnih radionica i predavanja za javnost.
Zainteresirani se, već sada, mogu prijaviti za sudjelovanje na grupama samopomoći Teorije izbora. Kroz rad grupa samopomoći, polaznici imaju mogućnost kroz razgovor s voditeljicama i ostalim polaznicima pronaći način i put da u procesu liječenja otkriju i u prvi plan postave svoje zdrave i jake stane i ključne bliske osobe.
Na bolest možda ne možemo direktno utjecati, ali je dobro znati da bolešću možemo upraviti kroz odabir svojih ponašanja, svoj načina življenja jer je naše i mentalno i tjelesno zdravlje odraz naših uspješnih ili manje uspješnih odabira ponašanja. Život stavi pred nas različite priče, a na nama je da izaberemo hoćemo li se uskladiti s okolnostima tako da se slomimo ili da iz svega toga izrastemo još jači i čvršći. Življenje u ljubavi i življenje u strahu stvaraju suprotne učinke na tijelo i um. Koliko god da nam je teško, trebamo znati da uvijek imamo mogućnost izbora i da možemo izabrati vidjeti bolest kao priliku da svoj život očistimo od stresa i svega onoga što nas je do sada činilo nesretnima i ispuniti svoj život radošću i ljubavlju. Upravo na grupama samopomoći možete naučiti, kako uz primjenu Teorije izbora, poboljšati i svoje mentalno i svoje tjelesno zdravlje odabirom sretnijih i uspješnijih oblika ponašanja.

Voditeljice su psihoterapeutkinje Ivona Vučić i Matea Jukić Talaja, a prijaviti se možete u Savjetovalištu Lanterna na telefon 021/616-992 ili putem Facebook stranice Savjetovališta Lanterna. Kroz projekt Zajedno smo jači! Savjetovalište Lanterna istoj ciljanoj skupini nudi i radionice kreativne terapije Misli u boji. Radionice će krenuti s radom u subotu 1. veljače i održavat će se jedan put tjedno. Voditeljica radionica će biti Tina Divić, profesorica likovne kulture i umjetnosti. Kreativna terapija se bavi otkrivanjem unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana koje nam pomažu da se lakše suočimo s problemima, sagledamo ih u novom svjetlu, bolje razumijemo i s njima nosimo na konstruktivniji način. Kao alat na radionicama će se koristit umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje, igra, pokret, govor tijela, …) kako bi se omogućio pristup vlastitim osjećajima i mislima. Od polaznika se ne zahtijevaju nikakva umjetnička umijeća i znanja već se polazi od pretpostavke da smo svi kreativna bića sa pregršt zatomljenih potencijala koje treba otkriti.

- Druga grupa samopomoći je naša stara grupa koja je krenula s radom u studenom i sada nastavljamo u istom terminu ponedjeljkom od 19 do 20 sati. Rad ove grupe financiran je kroz projekt Za promjenu nikad nije kasno, podržan od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Sa svim prijavama krećemo već sada. Zainteresirani se mogu javiti putem maila savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr, ili telefona 0989591594.

Aktivnosti su besplatne, sudjelovanje je dobrovoljno i svi zainteresirani se mogu pridružiti grupama kad god to požele uz prethodnu prijavu, doznajemo od Ivone Vučić, voditeljica projekta.

 

J.Glučina

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh