LEGALIZACIJA NELEGALNO IZGRAĐENIH OBJEKATA Makarska još ima oko 800 neriješenih predmeta

LEGALIZACIJA NELEGALNO IZGRAĐENIH OBJEKATA Makarska još ima oko 800 neriješenih predmeta
Postupak legalizacije nezakonito izgrađenih objekata i dalje traje. Mnogi sugrađani čekaju da se njihov zahtjev riješi. Samo u Makarskoj ih je još oko 800 neriješenih predmeta. Kao što je poznato Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih objekata je ukinuta i svi predmeti koji su bili poslani u Agenciju na rješavanje vraćeni su u urede na razini lokalne uprave i samouprave. Vraćeni predmeti na rješavanje u Makarsku koji se odnose na objekte na području grada u gradskom su Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Agencija čija je svrha bila pomoći županijama i gradovima u rješavanju velikog broja zahtjeva za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata radila je od 1.veljače 2014., a s radom prestala prošle godine.

Koliko je predmeta vraćeno, kada će biti riješeni i koliko je uopće do sada legaliziranih objekata u Makarskoj pitali smo Ognjena Radića, v.d. voditelja Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

- Rok za legalizaciju nije ograničen i ne može se pouzdano reći kada bi se svi predmeti vezani za legaliziranje objekata mogli riješiti. Od zaprimljenih gotovo tri tisuće predmeta riješene su dvije trećine njih. Agenciji u Zagreb bilo je odaslano 878 predmeta i svi oni su vraćeni s tim da ih je među njima još dvjestotinjak neriješenih. Od ukupno zaprimljenih oko 2800 predmeta u Makarskoj ostalo je između 800- 900 predmeta za obradu – ističe Ognjen Radić.

Posla je puno i u Odjelu kažu kako uz predmete legalizacije imaju enormno puno redovitog posla na rješavanju novih zahtjeva za odobrenje gradnje.

Podsjetimo, cijela priča o legalizaciji krenula je 2013., a prema usvojenim Izmjenama i dopunama zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim objektima, 30. lipnja 2018. zaprimljeno je još predmeta. Legaliziranje se odnosi na nezakonito izgrađene objekte koji su gradnju započeli prije 21. 6. 2011. i gdje se ta gradnja može vidjeti na DOF kartama. Inače, od početka procesa legaliziranja bespravno sagrađenih kuća, koji je startao 2013. ukupno je u Makarskoj zaprimljeno oko 2800 zahtjeva. Od tog broja njih dvije trećine je riješenih predmeta do danas.

U Agenciju za legaliziranje upućeno je iz Makarske 878 predmeta, a nakon godina ostalo je među njima još 40 posto neriješenih predmeta.

Janja Glučina

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh