Čuvajte račune jer inspekcije provjeravaju!

Upozorenje kupcima!

Ova financijska disciplina ne odnosi se na kupce na tržnici, jer za prodaju na otvorenom nije obvezno izdavanje računa – doznajemo iz Porezne uprave. Stoga račune ne moraju izdavati vlasnici štandova za prodaju suvenira, odjeće, obuće, igračaka…

Obično se pri kupovini, posebno ako se radi o malim iznosima, ne čuvaju računi, već ih se ostavi na blagajni ili odmah baci. Takvo ponašanje mora postati prošlost. Naime, Ministarstvo financija želi disciplinirati gospodarstvenike i kupce, i stoga je za sve one koji nemaju račune po izlasku iz dućana uvelo kaznu od 50 kuna.

Ministar Linić poručuje: -Uvijek tražite račune, i to će postati navika. Od 1. srpnja trebao bi krenuti Zakon o fiskalnim blagajnama, a tada će račun itekako biti obvezan.

Porezni inspektori su se obvezni predstaviti službenom iskaznicom ili značkom, a ovlašteni su zahtijevati  i pomoć službenika policijske uprave. Međutim, od kupaca ne mogu tražiti i osobnu iskaznicu  jer nemaju ovlasti za legitimiranje. Inspektori upozoravaju kupce kako račune moraju imati do kućnog praga, iako ih oni od njih smiju zatražiti samo na izlasku iz trgovine.

Pitanje je kako će se u ovu disciplinu uključiti prodavači na pijaci, štandovima na plaži, i svim onim mjestima gdje se kupuje a ne dobiva račun. Međutim, iz Porezne uprave ističu kako pri prodaji na otvorenom nije obvezno izdavanje računa,  što regulira Zakon o porezu na dodanu vrijednost.

Piše Jasna Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh