VREMEŠNI AUTOKLUB MAKARSKA PRED NOVIM IZAZOVIMA U travnju organiziraju brdsku auto utrku na dionici Makarska – Gornje Tučepi

VREMEŠNI AUTOKLUB MAKARSKA PRED NOVIM IZAZOVIMA U travnju organiziraju brdsku auto utrku na dionici Makarska – Gornje Tučepi
Brojne generacije vozača iz Makarske i s Primorja vještinu upravljanja vozilom stekle su u Auto klubu Makarska, najstarijem u gradu. Međutim, kontinuitet autoklubova započinje već 1953., kada je osnovano Auto-moto društvo Pobjednik, a nakon par godina prestalo je s radom. Na inicijativu Auto-moto saveza Hrvatske u Makarskoj je održan sastanak povodom osnivanja Auto-moto društva Makarska. Zadatak društva bio je organiziranje Auto-moto škola za obuku vozača, razvoj i unaprjeđenje auto-moto sporta te razvijanje i unapređivanje turizma. Auto-škola neprekidno radi od 1959. godine, od tada je do današnjih dana osposobila na desetke tisuća osoba za vozače različitih kategorija vozila.

Posebno je zanimljivo da je do konca osamdesetih godina prošlog stoljeća AMD je aktivno sudjelovalo u auto i moto sportskim aktivnostima. Jedan broj članova redovito se natjecao na organiziranim relijima. Oni koji su željeli voziti zahtjevne trke, posebno za državno prvenstvo, morali su biti uključeni u Auto-moto klubove.

Jedan od vodećih makarskih vozača koji je vozio na mnogim trkama za državno prvenstvo bio je Berislav Miočević. Od njega saznajemo da su utrke bile ljubavi koju voliš bez obzira na troškove odlazaka bilo to u Zagreb, Grobnik ili negdje drugdje. Zaljubljenici u auto utrke pored njega bili su i Miro Ujević, Frane Srzić, Mirko Paunović, Slaven Divić, Branko Škobić, Miroslav Brkulj i brojni drugi. U tom vremenu na području Makarske voženi su i veliki svjetski reliji kao Reli Monte Carlo, Peugeot Reli, čuveni interkontinetalni Reli Sidnay Munchen, s tim da se koristila staza na Stazi za brzinske trke.

Usvajanjem novog statuta 1992. godine AMD Makarska mijenja svoj naziv u AUTOKLUB MAKARSKA, i zasniva svoje postojanje na tradicijama Auto-moto društva. Od prošle godine Autoklub Makarska je registriran i kao sportski klub, a želja je da se Makarska i Makarsko primorje ponovo budu upisani u godišnji kalendar automobilističkih događanja. Klub je ponovo udružen u HAK, a ima i status privremenog člana Zajednice športskih udruga grada Makarske.

O planovima i zadacima u ovoj godini stručni savjetnik Kluba Tonći Bilić je kazao: – Po sadašnjem statutu jedan od ciljeva i zadataka je razvoj auto-moto sporta u 2020. Dobili smo mogućnost organiziranja prvenstva Hrvatske u brdskim auto trkama koje će biti održane 18. i 19. travnja ove godine. Već skoro godinu dana radimo na njezinoj realizaciji. Trenutno smo u stanju formiranja novog natjecateljskog tima i očekujemo da će u njemu biti 4-5 vozača, a isto tako i za karting utrke. Već u narednih nekoliko dana izvršit će se linceciranje staze na kojoj će se održati utrka, a na cesti D 512 Makarska-Ravča, a na dionici Makarska-Gornje Tučepi. Isto tako bit će organiziran i seminar u organizaciji AK Makarske i HAKSA za dobivanje licence za suce u auto sportu o novostima iz Autokluba – najavio je Bilić.

 

Jakov Kovačević/arhiva AK Makarska

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh