ZA ENERGETSKI INFO DAN VELIKO ZANIMANJE MAKARANA Iz prve ruke kako energetski obnoviti zgrade i kuće razmišljajući o ‘zelenim’ fasadama

ZA ENERGETSKI INFO DAN VELIKO ZANIMANJE MAKARANA Iz prve ruke kako energetski obnoviti zgrade i kuće razmišljajući o ‘zelenim’ fasadama
Projektne prijedloge za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća nadležno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počet će zaprimat već početkom travnja ove godine, nakon natječaja u veljači.

Upravo zato, organizirajući Energetski info dan u hotelu Biokovo, JU Makarska razvojna agencija MARA i Grada Makarske, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Splitsko-dalmatinskom županijom, željeli su iz prve ruke približiti građanima što projekt donosi i kakva je procedura za dobivanje 60 posto sredstava za investiciju energetske obnove.

Na radionici za koju su Makarani pokazali veliko zanimanje i imali priliku izravno postavljati pitanja, a bila je namijenjena predstavnicima stanara, vlasnicima kuća, udrugama i svim građanima koji su željeli nešto više doznati o mogućnostima uštede energije, govorili su Anđelko Katavić, pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, Tomislav Ilić ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvoje Bota iz ureda za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje Održivo d.o.o., koji je ujedno i dopredsjednik Udruge Permakultura Dalmacija.

Prvi Energetski info dan otvorila je Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU MARA, te istaknula značaj teme koja je izravno povezana s uštedom energije. Naglasila je kako JU MARA stoji na raspolaganju i besplatno će pomoći svim građanima koji budu udovoljavali uvjetima iz vrlo strogog natječaja kada bude raspisan za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća. Nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić, a izlaganje stručnjaka o ovoj značajnoj temi pratio je Ivan Kotarac, direktor Stambenog gospodarstva Makarska d.o.o. te Tamara Batinić, viša stručna suradnica za projekte i razvoj Grada Mkaarske.

Na početku skupa kroz slajdove predstavljeni su primjeri dobre prakse energetske obnove u gradu Makarska, a iza kojih stoji angažman JU MARA. Građani su se tako podsjetili na projekt Rekonstrukcija stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru Makarska, projekt Energetska obnova Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, projekt Modernizacija javne rasvjete, energetske obnove obiteljskih kuća, hostela Makarska, a upravo su počeli radovi u okviru projekta Energetska obnova tribina na Gradskom sportskom centru Makarska.

Prezentirajući Program sustavnog gospodarenja energijom, odnosno mogućnosti financiranja projekata poticanja korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća koje provodi županija, a koje koriste i Makarani, Anđelko Katavić istaknuo je da će građanima biti na raspolaganju do 2027. godine čak petnaest programa. Akcentirao je značaj uštede energije kako pri ugradnji solarnih panela tako i obnovi zgrada i kuća, pri čemu i Županija ima svoja poticajna sredstva.

Tomislav Ilić pohvalio je angažman JU MARA na dosadašnjim projektima. Istaknuo je da se sada u Hrvatskoj obnavlja oko tisuću višestambenih zgrada, koja će kada radovi budu završeni, imati najmanje pedeset posto uštede energije. Fond sufinancira šezdeset posto cijene energetske obnove. Međutim, procedura je striktna, a da bi se udovoljilo mjerama mora se imati energetski pregled zgrade ili kuće, certifikat, ZK izvadak, riješeni imovinski odnosi. Da bi obiteljska kuća mogla za energetsku obnovu aplicirati na sredstva ne smije biti veća od 600m2, ili ako ima tri stambene jedinice. Stambena zgrada, pak, mora imati najmanje 660 m2 stambenog prostora, i ne smije garažni prostor zauzimati više od 25 posto površine zgrade. –Po projektima energetske učinkovitosti Hrvatska je u Europi primjer dobre prakse, zaključio je Ilić, uz poziv građanima da se prijave za dobivanje sredstava, a koja i kreditima na rok od sedam do četrnaest godina prate i banke.

Arhitekt Hrvoje Bota govoreći o energetskoj obnovi zgrada i kuća istaknuo je ulogu zelenila, točnije kako u gradnji ili obnovi u vegetaciji vidjeti ne samo ljepotu već i hranidbeni potencijal. – Kod nas u priobalju najveći problem je kako ohladiti kuću jer su ti troškovi najveći. To se može postići ukopavanjem objekata u zemlju ili ozelenjavanjem, tkz ‘živim fasadama’. Jer, jedno stablo ima učinak kao osam klima uređaja. Mi okolišu moramo pristupati na drugačiji način, ne samo kroz građevinu, već povećavat njegovu bioraznolikost i život na tlu. Za sve nas to je veliki izazov – poručio je Bota.

 

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh