Darko Macan s makarskim osnovnoškolcima

Međunarodni festival stripa u Makarskoj

Makarski osnovnoškolci danas su u fokusu stripa. U osnovnim školama,  najprije u OŠ o. Petra Perice, a potom u OŠ Stjepana Ivičevića, kao prethodnih dana u školama na Makarskom primorju i u Vrgorcu, upriličene su radionice. S osnovnoškolcima se sastao i  otkrivao im tajne i čari stripa najpoznatiji strip scenarist Darko Macan. I sam je sjajnu strip karijeru započeo kao osnovnoškolac. Prve radove kreira još u osmoj godini. Danas je svjetski poznato ime strip scene.

Dragocjene savjete, iskustva i primjere prezentirao je osnovnoškolcima  odgovarajući njihovoj znatiželji i zanimanju za crtanje likova. Kao spužve su  učenici od petog do osmog razreda, koji su svojim radovima sudjelovali u natječaju, upijali svaku riječ i nastojali  zapamtiti svaku crtu  brojnih likova  koje je crtao na školskoj ploči  pojašnjavajući pojednostavljeno crtanje likova. U društvu Darka Macana na školskim radionicama po makarskim osnovnim školama bilo je i poznato ime strip scene s ovih terena i ovdašnji poznati  crtač stripa Renato Vladimir. Tijekom popodneva, kao i svaki dan prema programu MaFesta koji je počeo 21. svibnja, ispred kafića «Bounty» ispred žute kuće su razgovori i potpisivanja najslavnijih imena strip svijeta, a na istoj lokaciji večeras je tribina (Sylvain  Cordurié,Vladimir Krstić Laci), i potom zabava u Mirakula.

MaFest prema programu i imenima strip svijeta koji okuplja, te tjednom trajanju ove godine pokazuje kako je uistinu jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u gradu Makarskoj. MaFest okuplja  najveća  crtačka i scenaristička imena stripa iz 20-ak zemalja svijeta. Na festivalu sudjeluje 40-ak autora, a među  specijalnim gostima su najpoznatija imena strip scene.

Podsjetimo, na državnoj razini  odavna je MaFest prepoznat kao iznimno važan festival  pa su uz Grad Makarsku pokrovitelji MaFesta Ministarstvo kulture RH i Predsjednik Republike Hrvatske, Hoteli Makarska, Mesna industrija Pivac, Turistička zajednica Grada Makarske i drugi sponzori, a festival ima i humanitarni karakter.

Strip sutra u vrtićima

Sutra su  majstori stripa s najmlađim Makaranima. Radionice će se upriličiti i u dječjim vrtićima Radost i Maslačak.

  • piše Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh