Rješavanje zahtjeva za legalizaciju: Grad još traži dodatnu radnu snagu

Grad Makarska očigledno će imati problema s pronalaskom dodatne radne snage za rješavanje zahtjeva za legalizaciju jer se na nedavno raspisan natječaj za dvoje suradnika koji bi radili kao tzv. Mrsićevi volonteri nije javio – nitko. To nam je potvrdio Ognjen Radić, pročelnik Odjela za gospodarenje prostorom najavljujući kako će se uskoro ići na raspisivanje novog natječaja. – Uvjeti natječaja su bili arhitektonska ili građevinska struka, a takvih kadrova, barem trenutno, na makarskom Zavodu za zapošljavanje nema. Jedan od razloga je zasigurno sezonsko zapošljavanje jer u kolovozu( natječaj je trajao do 16. kolovoza op.a.) većina mladih radi. Dodatni problem koji nas usporava jest to što se oni koji su radili sezonski moraju opet prijaviti na zavod budući da je jedan od uvjeta za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa da kandidat mora najmanje 30 dana biti prijavljen na burzi, pojasnio je Radić potvrdivši i da je danas u uredu završeno protokoliranje zahtjeva koji su pristigli u zakonskom roku, do 30. lipnja ove godine.

Svi zahtjevi konačno dobili klasu i urudžbeni broj

- U ovoj godini Odjel za gospodarenje prostorom je zaprimio 1874 zahtjeva za legalizaciju. Ako tome pribrojimo 465 zahtjeva koji su pristigli do 1. siječnja ove godine ( zahtjevi građana koji su imali rješenje o rušenju op.a.) ukupan broj penje se do 2339 zahtjeva. No, nema razloga za paniku. Uz nas troje koji već radimo na rješavanju zahtjeva i dvoje ljudi koje još treba angažirati, prema mojim procjenama, stigli bismo zacrtane rokove, izjavio je Radić koji, kao i drugi čelnici županijskih i gradskih ureda za urbanizam, do 5. rujna Ministarstvu graditeljstva mora dostaviti plan rješavanja zahtjeva za legalizaciju u predstojećem dvogodišnjem razdoblju.

Naime, ministarstvo je krajem prošlog tjedna uputilo dopis svim županijama i gradovima kojim se podsjeća na obvezu dostave plana rješavanja zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata. Riječ je o obvezi koja je dogovorena na radnim sastancima koje je ministrica Anka Mrak Taritaš održala tijekom srpnja i kolovoza, a na jednom od njih prisustvovali su i makarski gradonačelnik Tonći Bilić i pročelnik Ognjen Radić. Tom prigodom je dogovoren rok za predaju plana po kojem bi se 80% zahtjeva riješilo do 31. prosinca 2015.

50% sredstva od naplaćenih kazni ide Gradu

Uspješnost provođenja plana utjecat će i na priliv novca u gradski proračun budući da 50% od naplaćenih kazni( naknada za legalizaciju op.a.) ide jedinici lokalne samouprave: 20%  za rad ureda za urbanizam, a 30%  Gradu za poboljšanje infrastrukture. Preostalih 50%  su prihodi državnog proračuna.

Piše Ivana Pleić Foto arhiva MP

Ministarstvo: Treba napraviti realan plan rješavanja zahtjeva

Kako stoji u dopisu ministarstva, plan rješavanja zahtjeva za legalizaciju treba sadržavati podatke o broju djelatnika koji rade na rješavanju zahtjeva, podatke o eventualnom planu zapošljavanja dodatnih djelatnika te ostale mjere koje se planiraju poduzeti. U svrhu osiguravanja preglednih i jednoobraznih podataka Ministarstvo je izradilo tablicu koju je potrebno popuniti i vratiti. U tablici, koja se odnosi na period od rujna 2013. do zaključno prosinca 2015., ukupno 28 mjeseci, za svaki je mjesec potrebno navesti broj predmeta koji se tijekom tog mjeseca planira riješiti. – S obzirom da je realnost plana vidljiva već nakon prvog mjeseca sugeriramo da plan bude sačinjen na realnim osnovama. Ako se kod planiranja zaključi da upravni odjel neće moći samostalno riješiti sve predmete tako treba u planu i naznačiti. Ministarstvo će pratiti realizaciju plana i po potrebi intervenirati organiziranjem posebne ustrojbene jedinice koja će rješavati zahtjeve iz onih upravnih odjela koji neće moći samostalno obaviti posao u cijelosti, poručila je ministrica Mrak Taritaš.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh