ULOV MALE PLAVE RIBE U JADRANSKOM MORU NEĆE SE OGRANIČITI Srdele trebaju biti više na jelovnicima

ULOV MALE PLAVE RIBE U JADRANSKOM MORU NEĆE SE OGRANIČITI  Srdele trebaju biti više na jelovnicima
Kao što je poznato lovostaj na malu plavu ribu je do 15. veljače pa je stoga nema u ponudi u makarskoj luci gdje se, inače, tradicionalno prodaje svježa s broda. Prije koji dan odjeknula je vijest kako se u Europskom parlamentu naša zastupnica Ruža Tomašić izborila za ukidanje zabrane izlova plave ribe u Jadranu. Kako je poznato Komisija je kvotama željela ulov ograničiti na 50.000 tona ribe na jadranskom području, dok samo Hrvatska lovi 60.000 tona. Tomašić je komentirala kako ta odluka znači opstanak hrvatskih ribara jer se ribarska industrija sastoji od 80 posto izlova male ribe.

- Ovom odlukom sačuvat će se 10.000 radnih mjesta – naglašava Tomašić. Borila se za ovo naša parlamentarka bez odstupanja iako se, kako je izjavila za medije, od nje to tražilo s obrazloženjem da se radi o zaštiti ribljeg fonda. Na to je odgovarala kako nam je svima važna zaštita ribljeg fonda, a hrvatskim ribarima pogotovo. Važan je, kaže, također i socioekonomski utjecaj koji ne možemo poremetiti.

Na ovoj odluci mnogi zahvaljuju i čestitatju parlamentarki Tomašić s nadom da će plave ribe i na ovim prostorima biti više u ponudi i na našim jelovnicima. No, ima i drugačijih mišljenja poput gospođe koja na koči lovi ribu i nudi na makarskoj rivi. Ne želi se predstaviti, ali decidiranog je mišljenja kako treba ograničiti ulov jer mnogi, kaže, zanemaruju očuvanje ribljeg fonda. A ako nestane srdela nestat će i druge ribe koje se njome hrane, mišljenja je.

J.Glučina /J.G.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh