DRUŠTVO PRIJATELJA HAJDUKA MAKARSKA Na proslavi 109. rođendana 15. veljače primanje novih članova i zabava

DRUŠTVO PRIJATELJA HAJDUKA MAKARSKA Na proslavi 109. rođendana 15. veljače primanje novih članova i zabava
HNK Hajduk slavi 109 rođendan, a DPH Makarska organizira veliku feštu u subotu 15. veljače. Program počinje u 10 sati ispred kafića Kostela na gradskoj rivi, do 13 sati bit će učlanjivanje u Hajduk. Potom se program seli pred prostorije DPH Makarska na Dugišu. Od 17.30 sati u prostorijama društva gledat će se utakmica u Koprivnici između Slavena i Hajduka. Od 20.30 sati program se seli na Lištun u CB Smile na rođendanski party.

IZ POVIJESTI: Makaranin Josip Antunović u praškom „Fleku“ je osnivao Hajduk, a potom postao ratni heroj

Mladić, po svima junak, koji se ne spominje među osnivačima Hajduka, no postoje dokumenti da je 1911. godine bio dio društva koje se okupljalo u čuvenoj praškoj pivnici „Flek“. Ime mu je Josip Antunović i nije bio zabilježen među slavnom praškom petorkom koja je kupila prvu loptu splitskog kluba za koju su svi splitski studenti prikupili novac. U danima kada se proslavlja Hajdukov rođendan, ovom pričom mu se zato treba odužiti izvještava Slobodna Dalmacija. A da nije bilo njegove pranećakinje Ivane Antunović ta Jozina zasluga ostala bi među zaboravljenim zapisima. Među tim dokumentima je i potvrda da se Antunović družio s Fabijanom Kaliternom, Lucijanom Stellom, Ivanom Šakićem, Vjekoslavom Ivaniševićem i Stjepanom Lovrićem, studentima koji su zajedno s gimnazijskim profesorom Josipom Baračem nadjenuli ime klubu-Hajduk.

Antunović je rođen u Makarskoj 18. prosinca 1891. u građanskoj dobrostojećoj obitelji. Početkom 1914. je mobiliziran u Austro-ugarsku vojsku, ali je već nakon nekoliko mjeseci pobjegao na stranu sila Antante. Budući da je govorio nekoliko jezika nadređeni ga uskoro šalju na školovanje za pilota u francuski Chartres. Na Solunskom frontu bio je ranjen čak devet puta. Dodijeljeno mu je visoko francusko odličje za hrabrost Ratni križ s palmama koje je Josip primio među prvim strancima u povijesti.

Nakon završetka rata raspoređen je na službu u Novi Sad, odakle je, što je vidljivo iz pisama obitelji žudio za Makarskom. Na njegovu žalost do rodne Makarske nije više stigao jer je poginuo, ali ne na ratištu, već u kavani zbog pjesme i djevojaka. Bilo je to u kolovozu 1919. godine kada ga je jedan Crnogorac ustrijelio iz pištolja. U vojvođanskoj prijestolnici Antunović je uz sve vojne počasti pokopan dok je u Makarskoj održana svečana komemoracija na kojoj je njegov prijatelj Marcel Barbijeri rekao da je Makarska izgubila velikog heroja.

Nas je na ovo sjećanje ponukala prije svega priča o nogometnoj lopti kupljenoj u Pragu na ideju rođenoj u „Flek„ u kojoj je odvažna mladost prije 109 godina utemeljila klub koji živi vječno.

 

J. Kovačević/Ž.K.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh