MAKARSKI CRVENI KRIŽ U PROJEKTU ‘ČEP ZA LIJEK, LIJEK ZA ČEP’ – Organiziraju prikupljanje otpadne ambalaže kako bi pomogli čakovečkoj Udruzi djece oboljele od limfoma i malignih bolesti

MAKARSKI CRVENI KRIŽ U PROJEKTU ‘ČEP ZA LIJEK, LIJEK ZA ČEP’ – Organiziraju prikupljanje otpadne ambalaže kako bi pomogli čakovečkoj Udruzi djece oboljele od limfoma i malignih bolesti
Gradsko društvo Crvenog križa Makarska perjanica je u brojnim eko-humanitarnim projektima u Hrvatskoj, a od danas kreće i novi. Prikupljanjem plastičnih čepova i prodajom pomoći će čakovečkoj Udruzi djece oboljele od limfoma i malignih bolesti. U tome će im pomoći društva Crvenog križa Brač, Vrgorac, Imotski i Hvar.

Tim povodom makarski Crveni križ sazvao je konferenciju za medije u gradskoj vijećnici na kojoj su novinari informirani o pripremi i realizaciji projekta ‘Čep za lijek, lijek za čep’.

Gloryan Grabner, ravnatelj makarskog Crvenog križa, podsjetio je kako se već nekoliko godina prikupljaju čepovi po vrtićima i školama, na čemu je zahvalio odgajateljima i nastavnicima, ali je bio problem kako organizirati transport. Našim projektom mali čep, koji je veliki problem za okoliš, sada dobiva drugu dimenziju s humanitarnim predznakom, a k tome čuvamo okoliš, naglasio je Grabner, zahvalivši  predstavnicima Crvenog križa iz gradova i područja koja su uključena u projekt te na takav način brinu o zdravlju ljudi i zdravom okolišu. Posebno je istaknuo dobru suradnju s Gradom Makarska.

Miroslav Dudaš, edukator za ekologiju i sigurnost u makarskom Crvenom križu, pomno je i temeljito radio posljednjih mjeseci na osmišljavanju i organizaciji projekta.

- Od Grada Makarske, a koji nam je ustupio zemljište za postavljanje kontejnera ‘u rupi’ na Dugišu, Luke Ploče, a donirala je skladišni prostor zapremine deset tona, autoprijevoznika Ricardo d.o.o, koji će besplatno transportirati čepove u Drava Internacional u Osijeku, tvrtku za zbrinjavanje, potom Cetine, prirodne izvorske vode, a koja daje ambalažu za odlaganje po ustanovama, Konzuma, svi su povezani u nizu koji vodi uspješnosti projekta za pomoć oboljeloj djeci – istaknuo je Dudaš. Prvi čepovi već su odloženi u kontejner. Za sada će se odlagati u vrtićima, školama, Crvenom križu, a cijela mreža će se unaprijediti sljedećih dana. Dudaš drži da će svake godine iz Makarske put Osijeka biti transportirana dva kontejnera čepova.

Na još jednoj uspješnoj akciji makarskom Crvenom križu čestitao je zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić, podcrtavši da je Gradu čast da su dio vrijednog i humanog projekta. – Briga za ljude i okoliš je svima nama svakodnevna briga, i sve što vodi tome uvijek ćemo podržati, poručio je Nemčić.

Dobru suradnju s Crvenim križem Makarske i pohvale za projekt kojega su dio istaknuli su Pavao Bonaći Proti, ravnatelj, i Mate Mladina iz CK Brača, Tina Jelavić, ravnateljica CK Vrgorac, Darko Karin, ravnatelj CK Imotski, a uključen je i CK Hvar s ravnateljicom Katarinom Buratović. Prikupljeni čepovi dopremat će se u Makarsku i odlagati u kontejner.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh