U Galeriji Gojak: ‘Za sjećanje’ u spomen na slikara Matka Šimića

Povodom 20. godišnjice rano preminulog makarskog slikara Matka Šimića Gradska galerija „Antun Gojak“ upriličila je, u okviru Makarskog kulturnog ljeta, izložbu njegovih slika pod pokroviteljstvom Grada Makarske i TZ-e. Izložbu je u ime Grada Makarske otvorila dogradonačelnica Lori Veličković, a u nazočnosti mnogobrojne publike. Otvorena je do 5. rujna i posjetitelji je mogu razgledati svaki radni dan od 9-12 i od 18-20 sati, te subotom od 9-12 sati.

Ovom izložbom makarska publika se po treći put prisjeća prerano preminulog makarskog slikara amatera Matka Šimića (1948.-1993.). Prva izložba je priređena povodom godišnjice smrti 94., u Zavičajnom muzeju Makarskog primorja, a druga povodom 10 godina njegove smrti 2003. Ponovno, ovaj put imamo priliku uvida u opus, slikarska djela Matka Šimića, omiljenog slikara generacije Makarana u najboljim godinama. Uz slike je pripremljen i pregled dokumentacije vezane za izložbe Šimićevih djela, one održane 1989. u Igranima, skupa sa Žarkom Kumrićem, i izložbe održane u Muzeju 1994. Gradska galerija na žalost ima samo jednu Šimićevu sliku, a za ovu izložbu posuđene su Šimićeve slike od pojedinaca i organizacija, što joj uz stručnu, daje i važnu društvenu ulogu, podsjetio je Josip Karamatić, ravnatelj Gradske Galerije Antuna Gojaka.

U ime obitelji pokojnog Matka Šimića publici i organizatorima izložbe, kojom se na poseban način odaje počast makarskom slikaru, zahvalila je Anita Pervan.  Svečanost otvaranja izložbe u Gradskoj galeriji upotpunili su glazbom klapa Srdela i Gradski zbor Makarska, a Žarko Kumrić, slikar iz Igrana recitirao je svoju pjesmu. Treću izložbu  slika makarskog slikara Matka Šimića „Za sjećanje“ prati i katalog.  

Motivski blizak i tehnički bogat stvaralački opus

Matko Šimić je slikarstvo učio uglavnom sam. Iako autodidakt, slikar amater, bio je omiljen slikar i njegovi su radovi krasili domove brojnih Makarana i njihovih gostiju koji su se sa Šimićevim slikarstvom susretali na nekoj od brojnih izložbi u makarskim i tučepskim hotelima i izložbenim prostorima makarskog ULUOM-a, čiji je bio jedan od najaktivnijih članova. Sam slikar, sklon istraživanju, brzo je ovladao brojnim slikarskim tehnikama što se jasno vidi na ovoj izložbi. Radio je u ulju, pastelu, gvašu, ali se okušao i u mozaiku, kao i slikanju na staklu. Cijelim Šimićevim slikarskim opusom dominira boja, živa i životna, sve do pred smrt kada počinje trajnije tamniti ili siviti paletu. „Publika i kupci dobivali su od Šimića tehnički korektna djela. Ali, slikaru ih nije privlačila samo tehnika,već i znalački odabrani motivi, kamene kuće, trabakuli, pučine ispunjene jedrima- primorski krajolici uopće bili su konstanta njegova slikarstva uz povremene intimističke izlete u motivima mrtve prirode ili aktova, podsjetio je Josip Karamatić, ravnatelj Gradske galerije.

Piše Janja Glučina / Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh