DOM ZDRAVLJA MAKARSKA Nekadašnje rodilište renovira se za hemodijalizu

DOM ZDRAVLJA MAKARSKA Nekadašnje rodilište renovira se za hemodijalizu
Nekadašnje rodilište Doma zdravlja u Makarskoj preuređuje se za odjel hemodijalize. S ovim preseljenjem u Domu zdravlja dobit će se primjeren prostor za dijalizu koji već godinama radi u malom prostoru. I dok se s jedne strane građani raduju adaptaciji s druge tužno konstatiraju da s ovim preuređenjem prostora zauvijek odlazi nada o mogućnosti ponovnog otvaranja rodilišta.

U Makarskoj se trenutno radi na preuređenju prostora u kojem je bilo rodilište, prizemlje sa zapadne strane zgrade, i to za potrebe hemodijalize. Naime, taj prostor je već deset godina neiskorišten, a prostor u kojem je smještena hemodijaliza je podrumski, -1 etaža, prostorno skučen, na minimumu standarda, a pristup nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima, velika većina je takvih na hemodijalizi, je otežan. Ovim načinom prostor hemodijalize se podiže na vrhunski standard s mogućnošću pružanja “turističkih” hemodijaliza. Osim ovog prostora, sređuje se i prostor na zapadnoj strani zgrade, krajnji prostor na -1 etaži za potrebe posebnog dežurstva.

- Obuhvat je cca 600 m2 i vrijednost radova je 5, 4 milijuna kn. A u ove radove je uključeno i čitavo postrojenje za pripremu vode za hemodijalizu, kao i razvod vode za hemodijalizu. Sredstva su decentralizirana, Dom zdravlja sve mora platiti, a onda traži povrat od centralne države i to je trećina svih decentraliziranih sredstava od ove godine koje DZ ima na raspolaganju. Radovi su počeli sredinom siječnja i trebali bi biti gotovi početkom lipnja – izjavio je za naš portal dr. Marko Rađa, ravnatelj Županijskog doma zdravlja.

I dok se mnogi raduju preuređenju prostora ne skriva se ni tuga što s ovim preuređenjem odlazi i posljednja nada za povrat rodilišta u Makarskoj.

 

Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh