KOMEDIJA PRIVUKLA PUBLIKU ‘(Dis)funkcija glave’ osvježenje Kulturne zime

KOMEDIJA PRIVUKLA PUBLIKU ‘(Dis)funkcija glave’ osvježenje Kulturne zime
Predstava ‘(Dis)funkcija glave’ u izvrsnoj izvedbi Gradskog kazališta – Scena ‘Gorica’ potvrdila je u dvorani Arte svoju vremešnost. Zanimljivu kazališnu večer za publiku je organizirao Grad Makarska u okviru projekta ‘Kulturna zima’.

Komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca napisana je 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita.

Režiju i adaptaciju potpisuje Ivan Leo Lemo, a glavne uloge povjerene su Barbari Vicković, Ranku Zidariću, Alenu Šalinoviću i Mladenu Kovačiću.

Kritičari ističu da je komedija woodyallenovska jer opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca koji se u današnjem društvu, suočava s pritiscima patrijarhalnog odgoja te inflacije seksualne ponude. Sve je više pornografije i fetišizma, a sve manje bliskosti. U tom tjesnacu između očekivanja vječne seksualne spremnosti i frustrirajuće nemogućnosti muškarca da ispuni tu misiju. Naravno, neki to nazivaju i krizom srednjih godina. Komedija tematizira i strah od starenja, taj veliki tabu u današnjem ultimatumu mladosti koje forsira mainstream kultura, takozvane zapadne civilizacije.

 

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh