ŽUPA SV. MARKA – Građevinska obnova unutrašnjosti zgrade nekadašnjeg samostana Filipina

ŽUPA SV. MARKA  – Građevinska obnova unutrašnjosti zgrade nekadašnjeg samostana Filipina
Na gradskoj rivi, treba li isticati, na iznimno atraktivnoj lokaciji konačno počelo renoviranje unutrašnjosti zgrade nekadašnjeg samostana Filipina, a kroz povijest tu je bio krov nad glavom raznih institucija; prve gradske biblioteke, sokolane, školske biblioteke, gradskog kina, foto kluba, HDZ-a, šahovskog kluba, Matice hrvatske, župnog ureda… Zgrada je kao i sve župe na njezinu području u vlasništvu Splitsko-makarske biskupije i ona s njom gospodari.

Upravo ovih dana u makarskoj Župi sv. Marka u kojoj su osim samih crkava i druge nekretnine poput zgrade nekadašnjeg samostana reda sv.Filipa Nerija, radi se na njihovoj građevinskoj obnovi iznutra.

U toj zgradi, građenoj prije više od 200 godina, u tijeku su radovi uređenja unutrašnjeg dijela. Naime kako doznajemo od župnika mons. Pave Banića koji, kako kaže, nije upoznat s detaljima jer to radi Biskupija, renovira se unutrašnjost, odnosno postavljaju umjesto dotrajalih taraca nove ploče jer je unutrašnjost odavno trošna. Među posljednjim stanarima ove zgrade, a kroz povijest je bilo više korisnika iselilo je i makarski ogranak Matice hrvatske, ali i privremeno tu dislociran prije nekoliko godina župni ured, jer adaptacija župnog ureda u Kalalargi ni danas nije završena, a počela je prije više godina. Župnik kaže da se radi pomalo, koliko se može.

 

Janja Glučina/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh