Masline rodile osrednje, svrdlaša ima, ali neće pogoršati kvalitetu ulja

Nakon suše, te zakašnjele kiše i sve više pritužbi na pojavu svrdlaša i maslinove mušice  kakva je ovo maslinarska godina i kakvu  berbu uopće možemo očekivati, pitaju se maslinari.

Iz maslinarskih sredina diljem obale stižu alarmantni podaci o štetama koje ove godine u maslinicima uzrokuje svrdlaš. -Ima ga i u maslinicima u Makarskoj i na Makarskom primorju, ali stanje nije alarmantno, kaže Bernard Bokšić, viši stručni suradnik u Odsjeku za hortikulturu u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Makarsku i Makarsko primorje čeka srednji urod maslina ove godine. Ima mikro lokacija gdje je iznimno dobro rodila, ponegdje osrednje, a negdje nikako, tako da je u prosjeku osrednji urod, pojašnjava Bokšić.

 Svrdlaša osjetile masline u Kotišini prije 15 godina

Što se tiče svrdlaša i maslinove mušice ima je ove godine ponegdje i u našim maslinicima, ali stanje nije alarmantno i ne bi trebalo značajnije utjecati na kvalitetu ulja, kažu stručnjaci. Svrdlaš je sporadičan štetnik, povremeno se javlja  na mikrolokalitetima. Do sada nije na Makarskom području značajnije štetio urodu. Prije 15-tak godina napao je svrdlaš maslinu na području Kotišine, i to samo na dvadesetak maslina. Ima ga i ove godine na manjim lokalitetima kao i maslinove mušice! -Kao i svaka buba svrdlaš ima svoje prehrambene i klimatske uvjete za razmnožavanje. Bile su velike vrućine i veliki broj crvića u plodu je uginuo, a sada se razvijaju oni koji su preostali u plodu. Svrdlaš  siše sokove i deformira plod, a ako su sitniji plodovi nakon dva tri uboda svrdlaša opadaju! Pojava svrdlaša se poklapa s pojavom druge generacije maslinova moljca. 

Protiv svrdlaša se ne može poduzeti ništa, jer Hrvatska nije regija s većim ekonomskim štetama zbog svrdlaša, i nije registriran ni jedan preparat koji bi ga uništio. Zato struka ne  smije ništa preporučiti za suzbijanje, ističe Bokšić.

 Zakasnila ali dobrodošla kiša

Kiša je u maslinike zakasnila 15 dana ali je dobro došla. Berba će početi kao i uvijek od  20. listopada za one koji vole jača ulja. Na okus ulja neće utjecati pojava svrdlaša, a muha može značajno utjecati na kvalitetu i okus ulja. Međutim, ako se nakon berbe plod masline preradi u tijeku 24 sata negativan utjecaj na okus bit će neznatan. 

 Piše Janja Glučina    

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh