GRADONAČELNIK BRKAN O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ‘Dom zdravlja nije u našoj nadležnosti, ali pomažemo i rješavamo probleme korak po korak’

GRADONAČELNIK BRKAN O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ‘Dom zdravlja nije u našoj nadležnosti, ali pomažemo i rješavamo probleme korak po korak’
Premda nije u njegovoj nadležnosti, Grad Makarska čini sve kako bi građanima osigurao što bolju zdravstvenu zaštitu. Tako je Grad Makarska, kao što smo ranije pisali, osigurao rad dvoje radiologa koji će prema ugovoru raditi do kraja 2020., a njihovim radom se omogućava ultrazvuk abdomena i dojki.

- To je mali, ali značajan korak u pokušaju da građani Makarske dostignu razinu zdravstvene zaštite koju smo nekada imali – pohvalila je vijećnica Jagoda Martić napore gradske vlasti da osigura bolju zdravstvenu zaštitu i pitala hoće li se osigurati i ultrazvuk dojke. „Naime, kazala je Martić, već je poznato da će se obavljati ultrazvuk abdomena, a ne i ultrazvuk dojke. Tako je velik broj žena uskraćen za iznimno važnu dijagnostiku u otkrivanju raka dojke, a to je tim više značajnije ako imamo na umu da je rak dojke i dalje najčešći uzrok raka dojke kod žena. Hoćete li postići dogovor da se i ta pretraga omogući u našem Domu zdravlja? Nadalje prestali su se odvoziti uzorci krvi za pojedine specijalističke pretrage u Split što je dosta olakšavalo građanima te pitam zašto se prestalo s tom dobrom praksom koja je godinama funkcionirala  – pitala je vijećnica Jagoda Martić, dodavši i upit što je s uređenjem ordinacije za dr. Čović.

„Ultrazvuk dojki trenutno ne radi iz razloga što postojeći uređaj nema adekvatnu sondu. Imamo obećanje da ćemo već u travnju imati novu sondu tako da će se moći obavljati svi ultrazvučni pregledi. U proračunu smo izdvojili 350.000 kuna, a iz tih sredstva bi se trebali pokriti i troškovi inženjera radiologije koji bi se uskoro trebao zaposliti i tako bi rendgen radio u dvije smjene, a ne samo ujutro. S ravnateljem županijskog Doma zdravlja razgovarali smo i o uređenju ordinacije dr. Nevene Čović, ali stvarno ne znam kad će to točno biti. Rješavamo probleme korak po korak, koliko možemo, ali na žalost, ne toliko brzo koliko bismo htjeli – odgovorio je gradonačelnik Jure Brkan.

Dodao je da će provjeriti ima li promjena vezano za specijalističke pretrage krvi te najavio da je već u razgovorima s nadležnima po pitanju angažiranja kardiologa. “Ja nisam Dom zdravlja niti je on u ingerenciji Grada Makarske, no Grad čini sve i dogovara i osigurava sredstva kako bi građanima osigurao što bolju zdravstvenu zaštitu” – naglasio je gradonačelnik Brkan.

 

J.Glučina / Ivor

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh