Otvoren Power to the people Marka Markovića: Provokativnom video izložbom završava ljetni program u GaleRici

Pred tridesetak posjetitelja sinoć (četvrtak) je otvorena izložba Power to the people autora Marka Markovića, ujedno i posljednje ovoljetno događanje kulturnog prostora u ulici don Klementa Grubišića. Sama izložba na dosta provokativan način, istovremenim projekcijama triju različitih Markovićevih filmova na zidovima simbolizirajući društveni otpor te ljubav i strast kao ultimativno oružje protiv mržnje.

Inače, autor izložbe Marko Marković rođeni je Osječanin sa završenom umjetničkom akademijom u Splitu, koji se performansom bavi posljednjih osam godina. Otkako je u Hrvatskoj osvojio nagradu za najboljeg mladog vizualnog umjetnika, Marković se preselio u New York gdje je u zadnjih godinu dana nastavio raditi i izlagati, a sam će kazati da su mu se u međuvremenu na američkom tlu otvorile brojne nove poslovne prilike. – Kako sam duže ostajao tamo, tako su se otvarala nova vrata. Dobio sam umjetničku vizu na tri godine, i planiram ostati neko vrijeme. Američka scena je dosta dobra unatoč puno različitosti u odnosu na europsku, te vam daje velik izbor mogućnosti, govori 30-godišnji umjetnik iz Osijeka, inače organizator performance festivala Dopust te dobitnik nagrade Radoslav Putar. Njegova će izložba u prostoru GaleRice nakon otvaranja ponovo biti dostupna posjetiteljima od 4. rujna do 10. rujna, uz najavu na broj mobitela 095 883 0773.

Okončanjem ove izložbe primakao se kraju i ljetni program u potpisu umjetničkog prostora GaleRica – od svibnja, u prostoru u ulici Don Klementa Grubišića izlagao je MULU, zatim je nastupio Damir Avdić, izlagala je Tonka Maleković, Ognjen Vrljičak, bilježimo i dane strip udruge Komikaze te izložbu slovenske umjetnice Mine Fina, da bi posljednje događanje autora Marka Markovića listu završilo na brojci od sedam ljetnih događanja.  Kako najavljuje vlasnica GaleRice Lina Rica, umjetnički program se nastavlja i u idućim mjesecima – za sada se zna da početkom listopada u Makarsku dolazi kolektiv Cirkluacija 2 iz Ljubljane, a u studenom ugošćuju makarski festival fotografije Foton, odnosno izložbu fotografija Borka Vukosava.

- Sve u svemu, mogu reći da sam prilično zadovoljna programom u ovim ljetnim mjesecima, uz odaziv koji je bio dosta velik za jedan ipak mali prostor. Makarskoj se publici svidio jedan neformalni pristup GaleRice i drago mi je što se na ovom mjesto dogodio jedan pravi ‘mix’ generacija, u kojem su otvaranja izložbi pohodili i oni mladi, ali i dosta stariji Makarani te gosti, kazala je Lina Rica.

O.Franić / Foto Galerica

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh