U NEDJELJU CVJETNICA I ULAZAK U VELIKI TJEDAN Nema misa ni procesija, blagoslov maslinovih grančica i jela za Uskrs na drugačiji način zbog mjera zaštite od koronavirusa

U NEDJELJU CVJETNICA I ULAZAK U VELIKI TJEDAN Nema misa ni procesija, blagoslov maslinovih grančica i jela za Uskrs na drugačiji način zbog mjera zaštite od koronavirusa
Cvjetnicom u nedjelju započinje Veliki tjedan. Ove godine zbog koronavirusa i slavlje najvećeg kršćanskog blagdana sasvim je drugačije u cijelom svijetu. Kao u svim župama diljem svijeta i u makarskim župama na Cvjetnicu nema ove godine tradicionalnih procesija s blagoslovljenim maslinovim grančicama. Nema liturgijskog slavlja ni procesija zbog mjera opreza i obveznog držanja rastojanja i zabrane okupljanja. No, mogu crkve biti zatvorene, ali moliti se može i u samoizolaciji i primiti blagoslov. Doznajemo i maslinove grane će biti blagoslovljene.

Budući da nikada do sada nismo dočekali Veliki tjedan i Uskrs bez okupljanja u crkvama, bez Križnoga puta i procesija pitali smo mons. Pavu Banića, dekana Makarskog dekanata kako ćemo dočekati Cvjetnicu i Veliki tjedan, što je s običajima blagosivaljanja maslinovih grančica i s blagoslovom hrane, s proslavom Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana.

“Moramo poštovati sve mjere koje se poduzimaju radi sprečavanja širenja koronavirusa jer na taj način najbolje čuvamo i sebe i druge. To je dužnost i obveza svih nas i prema sebi i prema drugima. Nikada nisam ni ja, niti su još starije generacije doživjeli da nema misa, nema okupljanja vjernika u zajedničkoj molitvi u crkvama kao što je to u ovoj korizmi. Nema svečane proslave Uskrsa… Ništa nije kao prije. Ali s obzirom na okolnosti tako treba biti. Naravno da sam kao svećenik tužan poput mnogih vjernika i svih nas zbog patnje naroda diljem planeta. Tužno je kada sam držim misu, kada su crkve prazne ” – sjetno će mons. Pavao Banić.

Mons. Pavao Banić: “Molitva će nas zbližiti u ovim danima kada moramo fizički biti udaljeni jedni od drugih” 

Doznajemo da župnik i kapelan služe sami u praznim crkvama mise. – Sve one mise su upisane za umrle i na nakane mole se. Što se tiče posvećenja i molitve, nema javnog okupljanja i misa, nema okupljanja u crkvama, nema pričesti i ispovijedi osim u iznimnim slučajevima, ali molitve ima i može je biti više nego ikada. Uz blagodati novih tehnologija misa se može pratiti doma, a obitelji koje su uglavnom sada doma zbog ovih okolnosti, neka zajedno mole.

Ljepota proslave Uskrsa upravo će biti u toj zajedničkoj molitvi obitelji. Molitva je ta koja će nas zbližiti u ovim danima kada moramo fizički biti odvojeni – kaže mons. Pavao Banić.

Podsjetimo, crkva se na Cvjetnicu spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove Muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Običaj je star stoljećima da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove gdje ih čuvaju i nakon što se osuše kao znak vjernosti Isusu do druge Cvjetnice.

 

Blagoslovljena maslinova grančica i voda čeka vas u crkvi

Mons. Pavao Banić, župnik makarske župe Sv. Marka poručuje uzmite blagoslovljene maslinove grančice u crkvama. Ja ću maslinove grančice na Cvjetnicu blagosloviti i bit će u crkvi tako da svatko može pojedinačnim dolaskom uzeti grančicu.

Blagoslov jela samo u kućama

- I blagoslov jela koja s obitelji blagujemo na Uskrs ove godine neće biti u crkvama. Blagoslov će moliti svećenici, a hranu kod svojih kuća svi koji to žele mogu sami poškropiti posvećenom vodom bilo da je imaju kući ili da uzmu u crkvi, poručuje mons. Pavao Banić uz lijepe želje za velike dane pred nama.

 

Janja Glučina /arhiva MP

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh