Odzvonilo parkiranim autobusima po makarskim ulicama

Novo u Odluci o parkirnim zonama

Izmjenom Odluke o parkirnim zonama i vremenskom ograničenju trajanja parkiranja, visini naknade i naplate na javnim parkiralištima trebao bi se uvesti red za autobuse. U gradu su predviđena tri mjesta za parkiranje autobusa, i to kod Veprica, iznad Gradskog groblja i u ‘rupi’ na Dugišu, ukupno 110 mjesta. Cijene su od 100 do 700 kuna po danu

Parkirani autobusi na makarskim ulicama, a na problem su upozoravali domaćini i gosti, uskoro bi trebali postati stvar prošlosti. Autobusi više neće moći biti ostavljeni na  nedopuštenim mjestima, a usluge parkiranja će se naplaćivati.

Antonio Zec

Naime, Grad Makarska svoju Odluku o parkirnim zonama i vremenskom ograničenju trajanja parkiranja, visini naknade parkiranja i vremenu naplate na javnim parkiralištima nadopunio je cijenama kojima se naplaćuje parkiranje autobusa. Kako ističe Antonio Zec, voditelj Pogona za komunalne djelatnosti, a u čijoj je nadležnosti gradski parking, podsjeća kako su već prije uređena parkirališta za autobuse i to kod Veprica s 50 mjesta, iznad Gradskog groblja 30 mjesta, te u ‘rupi’ također 30 mjesta. Čim se završi uređenje rotora na Dugišu, i ukloni se građevinski materijal s obližnjeg parkirališta, spremno se za primanje autobusa.

Uz potvrdu 100 kn dnevno

Ako autobus ima potvrdu Turističke zajednice ili hotela, dnevni parking je 100 kn. Za one bez potvrde je druga cijena; za autobuse do 25 putnih mjesta 300 kn dnevno, od 25 do 40 mjesta 500 kn dnevno, od 40 i više mjesta cijena dnevnog parkiranja je 700 kuna.

Zec upozorava na problem nedostatka ugibališta za autobuse. Naime, do sada je postojalo u Ulici Ante Starčevića, i više ga nema, a potrebno je naći rješenje za mjesto na kojem će se moći zaustaviti autobusi u blizini hotela Dalmacija.

Odluka o tome gdje su mjesta za parkiranje autobusa postoji, ali valja poraditi na tome da o tim pravilima budu upoznati svi vozači autobusa koji borave u Makarskoj dan ili više. Grad Makarska ima Odluku o komunalnom redu u kojoj je regulirano što s autobusima koji su parkirani na gradskim ulicama. Ukoliko je se autobusi ne budu pridržavali, čeka ih blokada kotača, drugim riječima, ‘pauk’ će imati posla.

Uskoro plaćanje parkinga SMS-om

U Makarskoj se parkiranje  naplaćuje na 180 mjesta u prvoj zoni, a cijena je 10 kn za sat, i 146 mjesta u drugoj zoni, a cijena je 8 kn za sat parkiranja. Nedavno je u parking zonu pod kontrolom Pogona za komunalne djelatnosti uvršten i Plišćevac. Sveukupno, očekuje se da bi Grad Makarska ove godine trebao najmanje uprihoditi 2 milijuna i 700 tisuća kuna.

Plaćanje parkiranja ubuduće će biti olakšano. Prema riječima Zeca još se samo čeka da T-Com pošalje ugovor, tako da bi plaćanje SMS-om trebalo krenuti sredinom lipnja.

Valja podsjetiti kako mjesečna karta za parkiranje osobnih vozila stoji 200 kuna. Na ovu cijenu umirovljenici i HRVI imaju popust od 50 posto.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh