PACIJENT PREŠUTIO DA U OBITELJI IMA POZITIVNE NA KORONAVIRUS – U samoizolaciji dio djelatnika makarske Hitne

PACIJENT PREŠUTIO DA U OBITELJI IMA POZITIVNE NA KORONAVIRUS – U samoizolaciji dio djelatnika makarske Hitne
Iako stožeri civilne zaštite na svim razinama upozoravaju na oprez i prijavu oboljelih te preporuke svi građani ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.
Kako donosi D.N. 70-godišnji pacijent je došao na Hitni prijem Doma zdravlja u Makarskoj zbog dijagnoze kronične opstruktivne plućne bolesti, a djelatnicima nije kazao kako su mu ukućani testirani na koronavirus.
Prilikom prijevoza kolima Hitne pomoći u Split na daljnje pretrage, muškarac je priznao da mu se unuk testirao na koronavirus.
Praksa je, inače, da je liječnicima moguće provjeriti mjeru samoizolacije za pojedince koje dolaze na preglede, ali djelatnici to ne čine za ukućane pa je svaka informacija od pojedinca ‘hvalevrijedna’ kako se ne bi dogodili dodatni gubitci u zdravstvenom sustavu.
Ravnatelj Zavoda za hitne medicine Leo Luetić potvrdio je da su ukućani spomenutog muškarca pozitivni na koronavirus:
- U Hitnu pomoć u Makarskoj došla je afebrilna osoba zbog drugih simptoma, ne simptoma koji se vežu uz koronavirus. Kasnije je epidemiologinja zvala da ta osoba ima kući osobe pozitivne na COVID-19, a po mojim saznanjima ta osoba nije zaražena – kazao nam je Luetić.
- Odmah smo djelatnike koji su bili u kontaktu s tom osobom uputili u samoizolaciju – kazao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.

 

 

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh