DEKAN MAKARSKOG DEKANATA MONS. PAVAO BANIĆ Prigodna riječ za Uskrs 2020.

DEKAN MAKARSKOG DEKANATA MONS. PAVAO BANIĆ Prigodna riječ za Uskrs 2020.
Ovogodišnja proslava Uskrsnuća Gospodinova zbog izvanrednih okolnosti stavlja nas u neizvjesnost i zbunjeni smo promatrajući što nam se ovo događa. Kao vjernici ne smijemo posumnjati u budućnost koju nam je Krist zagarantirao svojim uskrsnućem. Zato ćemo dostojanstveno, trijezno razmišljati o dobru koju nam ova situacija pruža da je iskoristimo za naše duhovno dobro.
Puno puta kažemo da nemamo vremena jedan za drugoga, iskoristimo ovo da se bolje upoznamo i u obitelji popričamo. Nemamo vremena za svoje dijete, ovu priliku iskoristimo za pouku i odgoj u obitelji. nemamo vremena za molitvu, evo prigode na napravimo program da zajednički molimo, zajednički ručamo, zajednički gledamo programe, da napokon i praktično osjetimo kako treba njegovati zajedništvo u obitelji.
Židovi su u ST puno puta bili u nevoljama: progonstvo, bolest, zmije, robovi – svaki put su tražili uzrok nedaćama i našli u svom lošem ponašanju.
Stari Makarani su stradali od kuge, napravili su zavjet da će se „popravljati od zlog življenja“.
Nama se danas pruža prilika da vidimo kakav je naš život u odnosu prema onom kako nas Bog upućuje u svojim zapovijedima. Iskoristimo ovo vrijeme da bismo popravili svoj život.
Ono o čemu ovih dana razmišljamo u liturgiji i misnim čitanjima jest Isus koji je prije smrti bio okrunjen trnovom krunom. Upravo ovo trnje i smrt na križu podneseni iz ljubavi su ono što je nama otvorilo propusnicu za nebo – vječno spasenje. Mi smo danas okrunjeni virusom koji u prijevodu znači „kruna“ koja je nama velika poteškoća, ali upravo po ovoj kruni i po križu kojega nam je Isus dopustio da nosimo, jest put kojim trebamo proći.
Sjetimo se riječi sv. Petra iz djela apostolskih: „Ne bojte se! Jer nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti, osim Križa Gospodina našega Isusa Krista, iza kojega dolazi uskrsnuće“.
Sretan Uskrs, dragi Makarani i svim ljudima koji u dobroj volji slušaju Božju riječ! -  stoji u čestitki za Uskrs koju potpisuje mons. Pavao Banić župnik i dekan Makarskog dekanata.

J.G.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh