U MASLINICIMA I VRTOVIMA Koristan boravak na svježem zraku, a mogućnost fizičke udaljenosti idealna

U MASLINICIMA I VRTOVIMA Koristan boravak na svježem zraku, a mogućnost fizičke udaljenosti idealna
Dane izolacije i mjere zaštite od širenja epidemije najlakše podnose oni koji se mogu otisnuti u osamu vlastitih vrtova, maslinika i slično. A upravo sada je vrijeme za sijanje i sadnju i uređenje voćnjaka. Stručnjaci preporučuju ako možete sve posijte u vlastitom vrtu jer je najdostupnije. U ovom našem podneblju svakako ne treba zaboraviti na obveznu njegu maslina i agruma. Sada se čiste maslinici, režu grančice stabala; naranči, limuna, šipka…

Što se trenutno može i treba raditi u vrtovima i maslinicima, upitali smo poljoprivrednog savjetnika Bernarda Bokšića.

Sa sadnjom pomidora sačekajte toplije dane

- U vrtovima je sada vrijeme za sadnju salate, blitve i graška. Ni slučajno nemojte još saditi pomidor, paprike, krastavce jer oni trebaju toplije zemljište, odnosno kada temperatura bude najmanje 15 stupnjeva, a to je oko prvog svibnja. Ako ga se posadi u hladnu zemlju, njegova vegetacija jednostavno zastane. Do sadnje ga čuvajte i redovito zalijevajte – poručio je Bokšić.

Suša zaustavila razvoj „rese“, zaliti mlade masline

U maslinicima svi oni koji nisu obavili rezidbu mogu sada to raditi. Ako netko ima mlade masline zasađene prije godinu ili dvije, potrebno je da ih obvezno zalije. Vidljivo je kaže Bokšić kako je zbog suše vegetacija u maslinicima također stala što se kaže vidi po resi.  – Posebno bih upozorio da grane koje uklanjate pravilno i zbrinete bez nenajavljenih paljenja na otvorenom. Za sljedeći tjedan je najavljena kiša i ako ona bude 25 do 30 litara po metru četvornom bit će dobro poprskati stabla maslina protiv paunova oka i raka masline.

Premda u mnogim voćnjacima sada agrumi cvjetaju mogu se rezati suvišne ili suhe grančice, te krošnje prorijediti kako bi stablo imalo više svjetlosti i zraka. Uz sve ovo ne treba posebno napominjati ispod maslinika pokosite suvišnu travu, a stabla agruma pročistite i okopajte – kazao nam je Bernard Bokšić.

Spriječiti razvoj nametnika šimšira

Upozorio je sve one koji imaju ukrasne biljke naziva šimšir da se pojavila prva generacija šimširova moljca te je kaže, nužno prskati ga biljnim preparatima za suzbijanje širenja te štetočine, a preparati na biljnoj bazi mogu se nabaviti u našim poljoprivrednim apotekama.

 

J.Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh