Klapa Kampanel pobjednik 9. Festivala klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj

I deveti Festival klapa uz mandoline i gitare, organiziran u Makarskoj u subotu navečer bio je pravi spektakl. Festival je ove godine po prvi put održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Festival je otvorio  makarski gradonačelnik Tonći Bilić pozdravivši sudionike i publiku, a posebno je pozdravljen izaslanik Predsjednika RH, inače, zaljubljenik klapske pjesme, admiral Ante Urlić. U prepunom Ljetnom kinu u Makarskoj u publici su bili među domaćim zaljubljenicima dobre klapske pjesme i brojni turisti i predstavnici makarske gradske vlasti. Izvedbom po dvije skladbe na festivalu je nastupilo devet klapa uz instrumentalnu gitarsku i mandolinsku pratnju: Balatura-Kučine uz Mandolinski sastav Ravinjež, Grobnik-Čavle, Sol- Pag, Srdela-Makarska koja je prva u Hrvatskoj u svojim nastupima uvela mandoline i gitare, Kampanel-Zagreb, Hrvace-Hrvace, Kumpanji- Blato na Korčuli, Kamen-Kamen i Ragusa iz Dubrovnika. Nakon sjajne izvedbe koju je publika pozdravila dugim pljeskom glasovali je publika i žiri, a za to vrijeme uživalo se u nastupu dua gitara Stipan Popović i Martin Andrijašević. Kroz program je sjajno vodila Tanja Topić, kojoj je na kraju gradonačelnik Tonći Bilić uručio cvijeće.    

Predstavniku klape Kampanel, nagradu je uručila Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske. Nagradu publike dobili su od hotela Osejava koji je pokrovitelj te nagrade. Inače, tradicionalni Festival klapa uz mandoline i gitare, pod pokroviteljstvom Županije Splitsko dalmatinske organizirali su Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske. Naravno i ovaj put alfa i omega festivala bio je njegov direktor Vedran Buble koji se na kraju zahvalio svim sudionicima, te prijateljima i sponzorima Festivala.   

Prema osvojenom broju bodova brončanu plaketu osvojile su klape Hrvace, Kamen i Ragusa. Srebrnu plaketu osvojila je naša domaća klapa Srdela, a zlato s 90 i više bodova pripalo je klapama Sol, Kumpanji i Kampanel. Najveći broj 143 glasova publike i maksimalnih sto bodova žiria osvoila je klapa Kampanel i ona je pobjednik Festivala. Za zahvalu publici koja je pozdravila ovacijama otpjevala je još dvije pjesme.  

Do godine je 10. jubilarni Festival klapa uz mandoline i gitare, koji će, kako obećaju organizatori, biti još veći spektakl dobre klapske pjesme.

Piše Janja Glučina  Foto Željko Kovačić

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh