PLAŽE I BAZENI U NOVOM NORMALNOM – Na površini kupališta od 2500 m2 samo 365 kupača, i udaljenost između ležaljki 1,5 metar

PLAŽE I BAZENI U NOVOM NORMALNOM – Na površini kupališta od 2500 m2 samo 365 kupača, i udaljenost između ležaljki 1,5 metar
‘Budimo odgovorni’, moto Nacionalnog stožera Civilne zaštite odnosi se i na ponašanje na plažama. HJZJ je objavio preporuke o držanju razmaka na plažama, kupalištima i bazenima.

Na 100 m2 plaže može biti 15 osoba. Kažu da svugdje moraju biti upozorenja o pravilima ponašanja i higijenskim standardima. Ako je moguće, pravila se moraju oglašavati razglasom. Obvezna je dezinfekcija ruku. I zaposlenici i gosti moraju se držati razmaka.

Koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obvezno između dva gosta. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 metra, stoji u uputama.

Kante za smeće moraju imati poklopce, a u vodi se također treba držati razmak. Sanitarne čvorove treba čistiti barem svaka dva sata i povećati broj onih koji ih čiste.

I bazeni moraju imaju istaknute obavijesti, dozatore s dezinfekcijskim sredstvima i najviše 15 osoba na 100 kvadratnih metara. Ležaljke, ali i stolice ako ih ima, trebaju se odvojiti i često dezinficirati.

Preporučuje se da se sušila za ruke ne koriste, nego da svugdje budu papirnati ručnici.

Broj osoba u bazenu ovisi o njegovoj veličini. Treba se održavati fizički razmak.

Osoblje prilikom interakcije s gostima treba nositi masku. Ako je moguće, treba staviti pregrade na mjestima posluživanja. Zaposlenici svaki dan moraju mjeriti temperaturu, a ako je moguće, trebaju raditi dvokratno.

Za svaki trening i organiziranu športsko-rekreativnu aktivnost ili slobodno korištenje od strane građana na bazenskom kupalištu ili vodenom parku uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze, piše u preporukama.

Kako je za D.D. izjavio Stipe Čogelja, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, prema preporukama HZJZ-a znači 6,6m2 po osobi na plaži, odnosno udaljenost između 2 ležaljke od 1,5 metara. Prosječna površina plaža u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosi 2432m2. To bi značilo kapacitet od maksimalno 365 kupača prema standardima HZJZ-a. Preračunato u ležaljke, ako bi prosječna ležaljka zauzimala 15m2, to bi značilo maksimalno 162 ležaljke po plaži. Za plaže kojima upravljaju općine i gradovi putem instituta koncesijskog odobrenja Županija će napisati preporuke.

Ističe da su uspjeli dogovoriti da većina općina i gradova donese svoj Pravilnik o korištenju pomorskog dobra po uzoru na županijski.

 

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh