Na Primorju: Besplatan prijevoz u škole za više od 500 učenika

Zvuk školskog zvona u osnovnim i srednjim školama u Makarskoj i na Primorju, na sreću, učenicima koji putuju na nastavu, neće donijeti troškove, osim ukoliko pohađaju škole u Splitu. Ukoliko žive na području grada Makarske za autobusnu kartu za Split moraju osigurati 25 posto njezine cijene koštanja.

 Radalj: Pred realizacijom su ugovori za prijevoz srednjoškolaca

Besplatan školski prijevoz za osnovce, a njih je više od stotinu od Brela do Gradca, na snazi je i dalje. Sve veće pogodnosti su i za srednjoškolce na Primorju. Naime, Odlukom o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola, a koji je donijela Vlada RH 30. kolovoza, država osigurava 75 posto prijevoza, a prijevoznik, u ovom slučaju Promet Makarska d.d., i općine osiguravaju ostatak novca potrebnog za mjesečnu učeničku kartu. U srednje škole u Makarsku, prema riječima Tonča Radalja, predsjednika Uprave makarskog Prometa, putuje oko 300 učenika. Potpisani su Ugovori o sufinanciranju sa županijom, a za srednje škole smo pred realizacijom, dodaje.

Grad Makarska: Za putne karte studenata 60 tisuća kuna

Početak rujna označava vrijeme kada će na polaganje ispita krenuti makarski studenti. Kako doznajemo od Marine Andačić Krivić, stručne suradnice za predškolski i školski odgoj Grada Makarske, redoviti studenti koji su za akademsku godinu 2012./2013. stekli pravo na kupnju karte po povoljnijoj cijeni, a to znači da studenti plaćaju 55 cijene karte, Grad Makarska sufinancira 25 posto, a prijevoznik 20 posto, to pravo mogu koristiti do konca rujna ove godine. U međuvremenu će Grad Makarska raspisati novi Javni poziv. Sada mogućnost putovanja po nižoj cijeni, a to znači godišnje četiri povratne karte do Zagreba, četiri mjesečno do Splita, te jednom mjesečno do Dubrovnika, koristi oko 200 makarskih studenata, a Grad Makarska za to je u svom proračunu osigurao 60 tisuća kuna, podsjeća Andačić Krivić.

Piše Jasna Morović   Foto IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh