MAKARSKA SVEČANO OBILJEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI – Cvijeće i zahvalnost svima koji su dali živote za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku

MAKARSKA SVEČANO OBILJEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI – Cvijeće i zahvalnost svima koji su dali živote za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku
U Makarskoj se svečano, u organizaciji Grada Makarske, obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Gradska glazba Makarska, pod vodstvom Bože Škarice, svojom promenadom na rivi, najavila je proslavu.

Poseban pijetet vladao je na Gradskom groblju Sv. Križa. Cvijeće na Središnji križ, te minutom šutnje, za sve poginule za slobodu Hrvatske, odali su predstavnici Grada Makarske, HVIDRA-e i makarskog HDZ-a, a riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić.

- Ovo je poseban dan za sve nas danas, datum kada je prije trideset godina formiran prvi višestranački Sabor, nakon provedenih višestranačkih izbora. Tada smo zauvijek raskrstili s jednopartijskim sistemom i počeli graditi suverenu Republiku Hrvatsku. Na tom putu mnogi su dali živote. Hvala im i čuvajmo spomen na njihovu hrabrost i žrtvu – istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan čestitajući Dan državnosti Republike Hrvatske.

Vijence na Spomenik hrvatskom branitelju položili su predstavnici Grada Makarske, Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, Udruge proizašle iz Domovinskog rata, HVIDRA, predstavnici SABA-e Makarske i Primorja, izaslanstvo 4. gardijske brigade, makarski HDZ, makarski SDP, predstavnici Mjesnog odbora Bili Brig-Gorinka.

Dogradonačelnik Dražen Nemčić podsjetio je na zasluge svih koji su svojim životima gradili Hrvatsku te pozvao na minutu šutnje.

Svečano je bilo pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Cvijeće su položili predstavnici Grada Makarske, zajedno Udruga 156. brigade HV, 4. gardijska brigada HV i udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici HVIDRA-e, makarskog HDZ-a te SDP-a Makarske.

Uz riječi zahvale i čestitku za Dan državnosti dogradonačelnik Joze Vranješ podsjetio je na govor koji je prvi hrvatski predsjednik održao naglasivši da se ne može obezvrijediti uloga dr. Franje Tuđmana u stvaranju slobodne Republike Hrvatske, koliko god to neki htjeli.

- Hrvatska je slobodna, suverena, neovisna, članica EU-a i NATO-a. Hvala svima koji su tome doprinijeli svojom idejom i hrabrošću – poručio je dogradonačelnik Vranješ.

Večeras u 19 sati je sveta misa za domovinu u katedrali sv. Marka.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh