U nadolazećoj sezoni pet posto više noćenja!

Skupština Turističke zajednice grada Makarske

Redovita godišnja skupština Turističke zajednice  grada Makarske održana je danas u hotelu Meteor. Na Skupštini, kojom predsjedava dr. Marko Ožić Bebek, usvojeno je Izvješće o radu i godišnje financijsko izvješće TZ-a  grada Makarske za 2011.

Prošle je godine ostvareno 876.248 noćenja ili 11 posto više u odnosu na prethodnu 2010.! U Makarskoj je boravilo 129.809 turista te je prosjek boravka iznosio 6,8 dana. Uglavnom se radi o stranim turistima kojih je bilo 115.529 i ostvarili su 802.124 noćenja, dok je domaćih turista tek oko osam posto. Najveći broj dolazaka zabilježen je iz Poljske, zatim Češke, BiH, itd.

Najimpresivniji podatak je 11% povećanje ostvarenog broja noćenja. Za sezonu koja dolazi očekujemo povećanje od četiri do pet posto, naglasio je u izvješću o radu  direktor Ureda TZ grada Makarske Davor Glavina najavivši uskoro svoj odlazak u mirovinu. Posebno su mu na dosadašnjem radu i angažmanu u turizmu Makarske zahvalili dr. Marko Ožić Bebek – predsjednik TZ grada Makarske, Joško Lelas – direktor Hotela Makarska i članovi Skupštine.

Turistička zajednica Grada Makarske prošlogodišnji plan proračuna  je premašila za oko milijun kuna, što je direktor Glavina ocijenio rezultatom opreznog planiranja. Naime, proračun TZ je ostvaren u iznosu od 4.636.659,84 kn te višak prihoda iznosi 1.084.445,38 kn. Nešto su veći i prihodi od boravišne pristojbe i radi se uglavnom o povećanju  u  hotelima jer su u „privatu“ paušali pa je tu uglavnom isti prihod.

Od boravišne pristojbe TZ grada Makarske u 2011. je u gradski proračun uplaćeno 30 posto ili  914.887,11 kn.

Zamjedbi na izvješća skupštinari nisu imali, ali su u raspravi s ciljem  bolje pripreme sezone ove i one sljedeće godine sugerirali planiranje više ulaganja u uređenje grada.

Gradonačelnik Bebek je kazao da se grad Makarska, koja već jest među najuređenijim turističkim gradovima, uređuje i iz gradskog proračuna, a onaj dio od Turističke zajednice svakako treba usmjeriti i u uređenje i  promidžbu. Na pitanje vlasnika TA „Peca tours“ planira li se viškom prihoda  poboljšati  ponuda  sportsko-rekreativnog turizma za 2013., u odgovoru je gradonačelnik Bebek podsjetio kako se u gradu trebaju izgraditi sportski tereni i staze pa tek kada se to napravi ponuditi to na turističkom tržištu. Sastanak su skupštinari iskoristili za aktualiziranje problema parkiranja autobusa tijekom sezone. Rečeno je kako će grad nastojati iznaći najbolje rješenje, a parkiranja autobusa su dopuštena kod Veprica i na Dugišu iznad groblja, dok će se na obilježenim mjestima u gradu autobusi zadržavat tek kratko za iskrcaj i ukrcaj putnika.

  • Piše Janja Glučina
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh