HRVATSKE CESTE Započela sanacija na magistralnoj cesti kroz Podgoru

HRVATSKE CESTE Započela sanacija na magistralnoj cesti kroz Podgoru
Nakon godinu dana započela je ozbiljna sanacija odronom oštećene ceste D8 kroz Podgoru. Ovih dana na mjestu odrona koji se dogodio početkom svibnja 2019. montirana je teška mehanizacija. Prava grdosija od dizalice je postavljena na D8. Što se sve radi, doznajemo iz Hrvatskih cesta.
Podsjetimo, na ovoj lokaciji početkom svibnja prošle godine dogodio se odron prilikom čega je u potpunosti prekinuta komunikacija ovim dijelom državne ceste – Jadranske magistrale, što je uzrokovalo znatne poteškoće u normalnom funkcioniranju lokalnog stanovništva.
Kako bi se problem riješio, odmah nakon pojave klizišta, izvedeni su radovi s ciljem hitne uspostave prometa u punom profilu na ovom dijelu Jadranske magistrale bez adekvatnog alternativnog pravca i pred nastupajuću turističku sezonu, napominju u Hrvatskim cestama.
Radovi su izvođeni bez provedenih istražnih radova i projektne dokumentacije, a izvršeno je djelomično izmještanje prometnice na sigurnu udaljenost od odronjenog dijela ceste izvođenjem zasjeka u pribrežnoj – sjeveroistočnoj strani terena. Uspostavom prometa pristupilo se sljedećoj fazi, provedbi istražnim radovima.
- Nakon provedene analize rezultata istražnih radova pristupilo se projektiranju stabilizacije samog centra klizne plohe, izvedbom pilotske stijene od armiranobetonskih pilota nazivnog promjera Ø1200 mm. Navedeni radovi su ugovoreni te se započelo s izvođenjem istih. Nakon što se izradi predmetna pilotska stijena, slijedi krajnja faza koja podrazumijeva projekt rekonstrukcije kolnika, odnosno ispravljanje krivina i prijelaznica krivini i zaštitnih mjera pokosa s pribrežne strane ovog dijela državne ceste. Završen je idejni projekt koji se trenutno nalazi na postupku lokacijske dozvole. Kada se ishodi građevinska dozvola, pristupit će se završnim radovima kako bi se sudionicima u prometu osiguralo najkvalitetnije prometno rješenje – poručuju iz Hrvatskih cesta.

J.Glučina/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh