MAKARSKI OGRANAK MH Dane Matice hrvatske sljedeće godine za 30. rođendan obilježit će svečanije

MAKARSKI OGRANAK MH Dane Matice hrvatske sljedeće godine za 30. rođendan obilježit će svečanije
Makarski ogranak Matice hrvatske u ovo doba posebnim programom je ranijih godina obilježavao Dane Matice hrvatske. Zbog situacije vezane za koronavirus, ove će godine Dane matice hrvatske Makarski ogranak obilježiti odavanjem počasti istaknutim preminulim članovima Makarskog ogranka. Podsjetimo Makarski ogranak MH obnovljen 9. lipnja 1991. kada je održana osnivačka skupština.

“Nismo ovaj put pripremali poseban program, međutim kako inače Dane Matice hrvatske zadnjih par godina običavamo obilježiti nakon sezone nadam se da će tako biti i ove jeseni” – kazao nam je Ante Škrabić, predsjednik Ogranka.

Naglašava kako djelovanje Matice na našem području seže već u početak 70-ih godina 19. stoljeća, kad je Matica imala svoje povjerenike. Među prvim matičarima u Makarskoj bila su velika povijesna imena, kao što su Mihovil Pavlinović, Petar Andrijašević te mnogo drugih poznatih ličnosti.

“Ogranak Matice hrvatske osnovan je 1971., u vrijeme Hrvatskog proljeća, kada je Frano Glavina pokrenuo inicijativu. „To prvo izdanje naše Matice trajalo je koliko i Hrvatsko proljeće, dakle oko 200 dana, a brojala je i toliko članova. Novo vrijeme stiglo je u proljeće ’91. Za prvog predsjednika izabran je Luka Tomić i tada smo počeli s radom“ – podsjetio je Škrabić.

Nema dvojbe da će Makarski ogranak MH koji je od ’96. kada je tiskao prvu knjigu don Petra Kaera, Makarska i Primorje, a od tada do danas pedesetak knjiga, Dane Matice proslaviti i na jesen, ali posebice sljedeće godine kada će obilježiti tri desetljeća plodonosnog rada Makarskog ogranka Matice hrvatske.

J.Glučina /arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh