UZ POSLJEDNJI ODLAZAK ŽELJKA KULUZA, POETE, NOVINARA, NEKADAŠNJEG RAVNATELJA GRADSKE KNJIŽNICE MAKARSKA – Čeznuo je za morem, a svojim stihovima trajno je urezao dobru dušu

UZ POSLJEDNJI ODLAZAK ŽELJKA KULUZA, POETE, NOVINARA, NEKADAŠNJEG RAVNATELJA GRADSKE KNJIŽNICE MAKARSKA – Čeznuo je za morem, a svojim stihovima trajno je urezao dobru dušu
Tužna vijest o trajnom odlasku Željka Kuluza u njegovoj 68. godini života prolomila se 5. lipnja njegovom voljenom Makarskom.

Vjerojatno da postoje suze koje daje more, teku s Biokova ili oplakuju kamene ulice, sve bi stvorile rijeku koju je iza sebe ostavio omiljeni i mnogima dragi Željko.

Njegov rodni zavičaj je Sućuraj, a rođen je u Starom Gradu na Hvaru, ali Makarsku je prigrlio kao srednjoškolac, gradeći u njoj vlastito obiteljsko gnijezdo, darujući joj rime, neograničenu humanost i plemenitost, uvijek željan da svojim postojanjem učini život ljepšim.

Činio je to svojim novinarskim perom, a bio je dugogodišnji urednik ‘Makarske rivijere’, veliko znanje i zainteresiranost dijelio je s članovima Gradske knjižnice Makarska kojoj je bio ravnatelj dok teška bolest nije počela uzimati danak.

Željko je veliki trag ostavio u Sarajevu gdje je diplomirao komparativnu književnost i bibliotekarstvo, objavljujući u više listova svoje pjesme.

Već par godina gradske pozornice su bez glasa koji je priredbama, bilo da su klapske večeri, književni susreti, ljetne večeri, davao ono nešto posebno. Jer, Željko je uistinu to i bio, drugačiji.

Pogled na more s kojim je odrastao obilježio ga je za cijeli život i upravo tom čežnjom pulsira Željkova poezija. I kada izdaje zbirke kao što su ‘Smrt se nigdje nije spominjala’ ili ‘U vrhu jarbola’ to čini kako bi stihovima nahranio dušu, a kozmopolitski pogled na svijet daje odgovor zašto su prevedene na češki i njemački jezik.

Jer, na moru je upravo disao da bi dotaknuo obale kojima nikada nije plovio, a imao je žarku želju to učiniti svojim brodićem na kojem je isprobavao kalafatske vještine.

Pogled s morskog plavetnila često je usmjeravao Biokovu jer i lovstvo ga je privlačilo kao izazov i tema stihova.

Makarsku je volio, kroz svoj društveni angažman davao joj sve što je znao i mogao dok su glas i ruke to dopuštali. Sada je, kako njegov stih kaže u ‘krugu tišine’. Da je mogao birati bilo bi ‘Na zid sobe stavit ću pjesmu umjesto prozora’

Željko Kuluz bit će sahranjen 9. lipnja u 18 sati na makarskom Gradskom groblju.

 

 

 

 

 

Jasna Morović/Ž.Kovačić-Ivor

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh