Stručnjaci apeliraju: Zaštitite maslinike od intenzivnog leta maslinove mušice

Sve je više straha među maslinarima da će svrdlaš i maslinova mušica uništiti ovogodišnji urod maslina. I dok su iz maslinika duž obale stizali alarmantni podaci o štetama koje ove godine u maslinicima uzrokuje svrdlaš, na Makarskom primorju nije bilo panike. Stručnjaci su ustvrdili kako svrdlaša ima i u maslinicima na Makarskom primorju, ali da stanje nije alarmantno.

-Makarsku i Makarsko primorje čeka srednji urod maslina ove godine. Ima mikro lokacija gdje je iznimno dobro rodila maslina, ponegdje osrednje, a negdje nikako, tako da je u prosjeku osrednji urod, kazao je Bernard Bokšić, viši stručni suradnik u Odsjeku za hortikulturu u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Berba će početi kao i uvijek od  20. listopada za one koji vole jača ulja. Na okus ulja neće utjecati pojava svrdlaša, a muha može značajno utjecati na kvalitetu i okus ulja, zato oprez. Ako se zaštiti, i nakon berbe plod masline preradi u tijeku 24 sata, negativan utjecaj na okus bit će neznatan, upozorio je Bokšić.

 J.Glučina / Arhiv MP   

Nastaviti s preventivnom metodom zatvorenih mamaca

Maslinari koji su redovito primjenjivali preventivnu metodu zatvorenih mamaca prema preporuci stručnog savjetnika za poljoprivredu Bernarda Bokšića, trebali bi nastaviti s istom metodom. U maslinicima u kojima do sada nisu provedene mjere zaštite, preporuča se tretiranje cijele krošnje rodnih maslina. Mogu se, kaže Bokšić, koristiti preparati na osnovi dimetoata (chromogor 40, ritam, rogor 40, prefekthion, zagor, sistemine-40) ili na bazi deltametrina (roetem). Naravno sve pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača, tretiranje upisati u evidencijsku listu sredstava za zaštitu bilja, te ambalažu zbrinuti na propisan način.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh