DJEČJI VRTIĆ “CICIBAN” -S veseljem u provedbi eko projekta uče i beru cvjetove a na jesen će pripremiti Cicibanski čaj od lipe

DJEČJI VRTIĆ “CICIBAN” -S veseljem u provedbi eko projekta uče i beru cvjetove a na jesen će pripremiti Cicibanski čaj od lipe
Veselo je ovih dana u dječjem vrtiću „Ciciban“. “ Osim što se djeca pripremaju za ljeto, u u njihovu je vrtu vrijeme berbe. Mjesec lipanj dobio je ime po stablu lipe, a jedno takvo stablo lipe nalazi se u dvorištu Dječjeg vrtića „Ciciban”. Prekrasan miris cvjetova koji se širi uokolo i zujanje pčelica, prvi su znakovi da su cvjetovi lipe spremni za branje. Proteklih dana, djeca su uz pomoć domara, jer je stablo jako visoko, ubrala cvjetove i pripremila ih za sušenje. Kad se nakon ljetne stanke vrate u svoj vrtić, djeca će pisati naljepnice, pakirati cvjetove lipe u vrećice koje će ukrasiti kako bi svi posjetitelji vrtića mogli kušati Cicibanski čaj od lipe.

Također, već nekoliko dana je u tijeku i branje lavande koja se nalazi u mediteranskom vrtu. Djeca su uz pomoć svojih odgojitelja lavandu ubrala, složila i pripremila za sušenje. Suhu lavandu pakiraju na najrazličitije načine; ukrašavaju vrećice za lavandu, a izrađuju i lutkice, šeširiće te  božićne anđele koji su za božićnih blagdana krasili bor vrtića „Ciciban”, a zatim su ih djeca ponijela kućama kako bi ih stavili u ormar te zaštitili svoju odjeću i održavali je mirisnom. Dio vrta je prenamijenjen u Biokovski vrt u kojem se nalaze autohtone biljne vrste kao što su smilje, kadulja, vrisak i iva.

-S obzirom na podneblje u kojem živimo i klimu našeg podneblja, te vrste su se uz ružmarin pokazale kao najizdržljivije. Važno je napomenuti da se u našoj kuhinji koristi maslinovo ulje iz našeg maslinika, a glavni berači maslina su naravno naša djeca – izvijestila nas je Ana Šapit eko-koordinator Dječjeg vrtića “Ciciban”

 

J.Glučina/DV Ciciban

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh