UZOR OSEJAVA Prosvjedovali protiv usvajanja novog Prostornog plana grada Makarske

UZOR OSEJAVA Prosvjedovali protiv usvajanja novog Prostornog plana grada Makarske
Uoči sjednice Gradskog vijeća Makarske koja se zbog epidemioloških mjera danas održava u Vatrogasnom domu, Udruga za održivi razvoj Osejava organizirala je prosvjed protiv usvajanja novog Prostornog plana Grada Makarska.
Na prijavljenom skupu u nazočnosti policije okupilo se stotinjak prosvjednika ispred zgrade Grada s transparentima, zvižducima i porukom “Osejava je naša”, preko Kačićeva trga uputili su se do Vatrogasnog doma gdje se održavala sjednica GV-a zbog epidemioloških razloga. I tu su nastavili s prozivanjem gradske vlasti i apelima vijećnicima da ne glasuju za Izmjene i dopune PPUG-a Makarske, što je bilo na dnevnom redu, jer je to, kako naglašavaju, daljna betonizacija grada.
Ističu kako traže uvažavanje volje građana Makarske koji su do sada više puta kroz potpisivanje peticije, zatim potpisivanje prigovora na Prostorni plan, te prisustvovanje na prijašnjim prosvjedima jasno rekli kakav grad i život u njemu žele. Smatraju da se predloženim planom i dalje omogućava gradnja “mamutica”.
Navode kako se tim Planom trećina poluotoka Osejave stavlja u funkciju sportsko-rekreacijskog centra, a protiv čega se 2018. usprotivilo 4177 građanki i građana Makarske potpisivanjem Peticije protiv sustavnog i nepovratnog uništenja poluotoka Osejave te za trajnu zakonsku zaštitu poluotoka Osejave i Sv. Petra.
- Organizirali smo i ovaj prosvjed i do sada iscrpili sve pravne mehanizme za zaštitu gradskoga prostora. Ako se danas usvoji ovaj PPUG, čekat ćemo nove izbore i vidjeti hoće li doći netko kompetentniji na vlast koji će grad pametno planirati prema parametrima održivosti”, izjavila je Ivana Miočević Franić, tajnica UZOR Osejava.
Gradonačelnik Jure Brkan poriče njihove tvrdnje i baš suprotno ističe, što je objavio na društvenim mrežama, kako Izmjene i dopune PPUG-a baš suprotno od njihovih tvrdnji čuvaju grad od betonizacije i imaju niz prednosti u odnosu na dosadašnji Plan te da ga zato treba usvojiti.

J.Glučina/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh