ANKICA URLIĆ NA BALKONU OSMISLILA VRT U CENTRU GRADA ‘Cijelu godinu imam obilje čak i lubenicu za supruga Marija’

ANKICA URLIĆ NA BALKONU OSMISLILA VRT U CENTRU GRADA ‘Cijelu godinu imam obilje čak i lubenicu za supruga Marija’
Pomidori, paprike, balancane, blitva, čak duhan, trešnja, breskva, sve to raste na balkonu Ankice Urlić u Ulici Petra Krešimira, gotovo u samom centru Makarske.

Na prvi mah moglo bi se učiniti kao dosjetka, ali ne, to je lijepa zelena priča o četrdesetak kvadrata betona koji je vrijedna makarska frizerka osmislila kao svoj vrt prije četiri godine. Iako je prostor ograničen njezin istraživački instinkt uvodi nove sadne kulture tako da je u malenom vrtu niz povrtnih kultura, ima voća, ali i cvijeća te začina.

Samo rijetki znaju za Ankičinu strast za vrtlarenjem, jer s ulice je diskretno ograđeno, a ona sama samozatajno najviše voli kada gušta u radu, a to je dnevno najmanje dva sata. Valja oplijeviti, obrati slasne plodove, zaliti.

- Poznato je svakoj majci da dok djeca odrastaju malo vremena ostaje za osobne gušte. Sada kada  djeca imaju svoje obitelji gledajući prazan betonski balkon, shvatila sam da mogu staviti nekoliko većih pitara i zasaditi barem selen i petrusin. Rođena sam u Tučepima i moji su imali vrt a,li me u to vrijeme nije previše vuklo pomagati. Ali, sad je sve drugačije. Nikada dovoljno vremena za sve što želim.

Pod cvijetom bogomile za svoj prostor bori se ukrasna lozica, bijela murva u čijim plodovima Urlići guštaju, vere se kukumar, svoj mjesto našle su razne cvjetnice. Raritet je da će uskoro sazreti lubenica, kaže Ankica, to je želja supruga Marija.

Njemu ide puno zasluga jer je u njezinim vrtnim planovima prati u stopu, daje korisne ideje i spretno osmišljava sve ono što jedino može jaka ruka, k tome majstor u izradi stola i stolica na kojima vrtlarica ispija jutarnju kavu i kuje nove planove.

Mario, inače vrsni ribar i dugogodišnji tajnik PŠRD Arbun, u ribarskoj kaci vidio je potencijal kojim bi se najviše iskoristio balkon i najlakše održavao vrt. Tako su ove ribarske posude ispunjene zemljom prekrile balkon, dale mu život, a supruzi gušt i čine je neobično sretnom.

- Je, lipo je, ne trebamo ništa kupovati. Ankica je vrijedna, i svako godišnje doba daje svoje plodove. Zimi je tu obilje salate, kupusa, svega – ponosno će Mario.

Raskoš Ankičinog urbanog vrta obilazi i svijet. Gosti koji ljetuju rado zamole fotografiju iz malog vrta samo po kvadratima, ali velikog po onome što daje Ankičinu srcu.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh