OBLJETNIČKA IZLOŽBA GALERIJE GOJAK ’25²’, – O 25 godina kroz 25 djela iz vlastitog fundusa

OBLJETNIČKA IZLOŽBA GALERIJE GOJAK ’25²’, – O 25 godina kroz 25 djela iz vlastitog fundusa
Galerija Gojak po izložbi ’25²’, a koja se može pogledati do 20. rujna, ostat će upamćena po znakovitosti teme i samog imena postave koja je otvorena u okviru Makarskog kulturnog ljeta,
uz pridržavanje potrebnih epidemioloških mjera.

Naime, Galerija Gojak je ovom izložbom zaokružila 25 godina postojanja, a na zidovima likovna publika može lijepu obljetnicu doživjeti kroz isto broj djela iz svog bogatog i vrijednog fundusa.

Gradska galerija Antuna Gojaka utemeljena je 4. ožujka 1995. godine odlukom Gradskog vijeća Makarske kao samostalna javna ustanova u kulturi. Galerijski fundus podijeljen je u dvije zbirke: Donaciju Gojak i Zbirku suvremenih autora koje zajedno broje 678 muzejskih predmeta. Galerijske zbirke su upisane u Registar kulturnih dobara RH na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Kako je na svečanosti otvorenja istaknuo ravnatelj Josip Karamatić Gradska galerija Gojak priređuje ovu izložbu, inače 292 povremenu, u sklopu svoje bogate izložbene djelatnosti, a u povodu 25. godišnjice svog postojanja. Javnosti se predstavlja vrijedan povijesni pregled likovne produkcije u Makarskoj kroz posljednjih 100 godina. Poseban je naglasak stavljen na razdoblje od sredine XX.stoljeća do danas. Na izložbi je predstavljeno 25 djela 20 različitih autora čija su djela postala dijelom fundusa kroz otkupe i poklone tijekom 25 godina postojanja Galerije.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Dražen Nemčić. Čestitajući Galeriji Gojak vrijedan jubilej naglasio je veliki značaj vrijednog fundusa Galerije, ali za koji bi u skorijoj budućnosti trebalo osigurati bolje prostorne uvjete.

Ostvarenje izložbe pomogli su Grad Makarska i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

 

J. Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh