POPUNJENOST SMJEŠTAJA U BROJKAMA – U Makarskoj ljetuje oko 8500 tisuća turista, privatni iznajmljivači i kampovi ‘nose’ sezonu, Nijemaca više nego lani

POPUNJENOST SMJEŠTAJA U BROJKAMA – U Makarskoj ljetuje oko 8500 tisuća turista, privatni iznajmljivači i kampovi ‘nose’ sezonu, Nijemaca više nego lani
Još prije dva mjeseca nije bilo previše optimizma u ovogodišnju turističku sezonu. Ako bude i 40 posto, govorilo se, bit ćemo zadovoljni. Ali, statistika makarske Turističke zajednice iza koje stoji Matko Buljan otkriva da su rezultati ipak nešto bolji od očekivanih.

Naime, u Makarskoj je registriran 8 441 turista, i usporedbi s lanjskim srpnjem, odaje oko 52 posto lošiju popunjenost turističkih kreveta, a koja nudi oko 21 tisuću smještajnih jedinica u privatnom smještaju, hotelima, kampovima.

Analizirajući strukturu gostiju zanimljivo je da ove godine odmor u gradu provodi 1275 njemačkih turista, a što je čak 11 posto više nego 2020. Poljaci su također vjerni Makarskoj, doduše, manje ih je 12 posto. Česi su stigli, ali ne kao prošle godine, a iznajmljivači mogu u solidnoj brojci, 744, računati na domaće goste. Uočava se iz razumljivih razloga podbačaj dolazaka iz Bih, ali iz daleke Ukrajine rado će potrošiti vrijeme i novac za ljetovanje u gradu pod Biokovo, jer par postotaka ih je više od lanjskih pokazatelja.

S pravom se može reći da iznajmljivači i kampovi ‘nose’ sezonu. Dok je u hotelima popunjeno oko 1200 postelja, tek 37 učinka iz 2020., u kampovima ih se odmara oko 800, odnosno iskorišteno je 60 posto u usporedbi za prošlim srpnjem.

Najveća brojka odnosi se na privatne iznajmljivače. Oni su ugostili oko 6400 gostiju. Razloga za zadovoljstvo ima s obzirom na crne scenarije kakvi su očekivani, a nema kada se zna da se radi od velikoj i raznovrsnoj ponudi od 17400 kreveta koja je popunjena tek 56 posto.

Bilo koji turistički smještaj u ovom trenutku se samo nada da se stanje s koronom neće pogoršavati, a svi su spremni na rezervacije posljednji trenutak, jer važno je – Da gosti samo dođu!

 

 

J. Morović/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh