Makarsko kulturno ljeto u retrovizoru: Najbogatije ljeto od Zadra do Dubrovnika

U subotu se i službeno, posebno svečanim programom, zatvara „Makarsko kulturno ljeto 2013.“ koje će ostati zapamćeno po bogatstvu kulturno zabavnih priredbi od kojih su mnoge bile pravi spektakli! Od Zadra do Dubovnika nema niti jedan grad koji je napravio više preko ljeta od Makarske, ističe Miro Družianić, koji se uoči zatvaranja kratko osvrnuo na ovogodišnje kulturno ljeto.

Najveće zasluge Odjelu za društvene djelatnosti

Službeno ove godine nije postojao Organizacijski odbor već je Makarsko kulturno ljeto organizirao Odjel za društvene djelatnosti na čelu s Draženom Kuzmanićem, a stupanjem na dužnost dogradonačelnika ja sam na neki način podržao taj program uz manje dopune.

Uvođenje epiteta kulturno u naziv manifestacije čini se prava stvar?

Bio je to naš dug nakon deset godina. To je bila jedna ne pametna odluka bivše vlasti bez obzira je li tijekom ljeta više zabavnih ili kulturnih sadržaja. Samo izbacivanje riječi kulturno nije bila dobra poruka. A već samo vraćanje epiteta kulturno je dobra poruka, bez obzira što se iza toga skrivalo. Bilo je to naše predizborno obećanje, ljudi su to prihvatili i ide dalje pod nazivom „Makarsko kulturno ljeto“.

Održano je 80 atraktivnih kulturno zabavnih događaja;  koncerata, predstava, pučkih fešti, izložbi…Koji će među njima ostati zapamćeni kao najspektakularniji?

Uz očekivane spektakle, kao što je nastup tri dive – Gabi,Tereze i Radojke, koncertni spektakl Ive Gamulina Giania i Pastore Soler te koncert klape Cambi, meni se osobno posebno svidio nastup klape Kampanel na Trgu Tina Ujevića pred tisuću ljudi, predstava „Pričaj mi o Gorkome“ Mani Gotovac i predstava „Crnogorac u krevetu“.Uz mnoge kulturne večeri u predsezoni je bio zapažen i Festival Mediteranskog filma.

Dobra organizacija i lijepo vrijeme ključ su uspjeha

Mnoge manifestacije održavaju se pod vedruim nebompa je iznimno važno što smo imali lijepo vrijeme.Niti jedan program nije bio zbog vremenskih uvjeta otkazan, imali smo sreće!Samo su bila dva mala otkazivanja i to zbog bolesti, ali ih se nadoknadilo na drugim terminima. Na kraju programa zatvaranja MKLJ  kraj Mletačke česme bit će koncert Tribute to Dado Slivar koji se nije mogao održati na kraju srpnja. Ponavljam, imali smo dobru organizaciju i sreću s vremenom za 80 događanja razližitih žanrova. Od ključne važnosti za dobru organizaciju je što smo odlično surađivali s TZ-om u smislu Ljetnjeg karnevala, ribarskih večeri i drugih pučkih zabava, a sve  ćemo finalizirati ovogodišnjom proslavom HRM-e  u čiji će se program uklopiti ribarska večer simuliranjem događanja iz 887. kad su Neretvanski Hrvati kod Makarske pobijedili Mlečane i ubili Dužda.

Koliko je novca iz gradskog proračuna izdvojeno za ovogodišnje Makarsko kulturno ljeto?

- Iz gradskog proračuna izdvojeno je 400 tisuća kn i manji dio je prikupljen od prodaje ulaznica. Imali smo i dva nastupa humanitarnog karaktera, za liječenje Marka Glibote. Valja reći kako je dio pučkih priredbi osigurala Turistička zajednica grada Makarske.

Gradski muzej i Galerija svojim stalnim postavom i prilagođenim radnim vremenom za posjetitelje svakako su oplemenile ponudu kulturnih događanja u gradu?

I Galerija i Muzej ovoga ljeta su bili otvoreni za turiste i prije i u večernjim satima. U Gradskoj galeriji je stalni postav iz opusa našeg akademskog slikara Antuna Gojaka. To je odličan potez. I u Gradskom muzeju  gdje se naplaćuje i ulaz bio je stalni postav. I Galerija i Muzej bili su otvoreni i navečer. Ovim stalnim postavima turistima nudimo domaću kulturnu ponudu.Dali smo šansu i svim lokalnim umjetnicima i glazbenicima. Za gostovanja eminentnih hrvatskih imena ozbiljne glazbe, posebno zahvaljujem gvardijanu fra Anti Čovi na uzornoj suradnji jer su se koncerti održavali u prekrasnom ambijentu stare crkve Franjevačkog samostana. Posebnu zahvalnost dugujem i Aleksandru Srziću zaduženom za organiziranje tog segmenta.

Možemo li iduće godine očekivati neke novitete u ponudi?

Na vrijeme ćemo formirati organizacijski odbor za iduće MKLJ i osvježiti ga s novim imenima, možda formiramio i Odbor za kulturu pri Gradskom vijeću. U srijedu organiziramo sastanak svih udruga u kulturi gdje ću objasniti planove za iduću godinu i očekujem još veće uključivanje svih onih koji mogu obogatiti ponudu.Kulturni turizam oživjele su Večeri u Kali Largi, GaleRica i Rockatansky. Važno je samo da o svim njihovim programima bude upoznat Odjel za društvene djelatnosti pa da se ne događa dupliranje događaja i datuma. Trebamo imati malo bolju koordinaciju koja će se sigurno postići.Program zatvaranja je objavljen i na Kačićevom trgu se spupšta zastava Makarskog kulturnog ljeta, na kraju će Miro Družianić.

Kojom ocjenom bi na kraju ocijenili MKLJ 2013.?

Ocjena 4!

Nije li to prestrogo s obzirom na iznesene pohvale?

Dokaz je to samo kako uvijek može biti još bolje!Sljedeće godine planiramo događanja i u crkvi sv. Petra i  na Spomeniku na Glavici, premda znamo da neće biti jednostavno zbog glasne muzike koja dopire do tih lokaliteta.

Hoće li biti promjena u osmišljavanju programa Makarskog kulturnog ljeta? 

Prostor koji Makarskoj kronično nedostaje za potrebe u kulturi pokušat ćemo naći ili u sklopu Art cafea ili zgrade „Merkura 5“, ili u nekim drugim objektima pronaći prostor za uspješnije djelovanje udruga u kulturi i nadamo se naići na razumijevanje i odličnu suradnju koja će biti još bolja češća i redovitija.

Piše Janja Glučina  Foto Željko Kovačić

Nije bilo tehničkih problema

U organizaciji Makarskog kulturnog ljeta veliki su obol dali pročelnik Dražen Kuzmanić, Tea Akmadžić, Tonći Batinić, Tonči Lalić, Aleksandar Srzić i Gradski pogon za komunalne djelatnosti koji je zaslužan što nismo imali tehničkih problema.

Bolja prezentacija Malakološkog muzeja

Nastojimo da se boljom prezentacijom Malakološkog muzeja poboljša kvaliteta turističke ponude. Postoje inicijalni razgovori između Franjevačkog samostana i Grada Makarske kako bi se Malakološki muzej stavio pod upravu Grada na ovaj ili onaj način. Isto tako i Institut Planina i more da se na neki način formalizira status jer je do sada pomalo nedefiniran te da i on postane jedna gradska institucija. Postoji obostrana inicijativa. U dva navrata dogradonačelnica Lori Veličković i ja imali smo razgovore sa zahvalnim sugovornikom gvardijanom fra Antom Čovom koji je ovu temu digao na razinu Franjevačkog provincijala, a sve na dobrobit muzeja i da gosti dobiju kvalitetnu ponudu.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh