CVIJEĆE NA SPOMENIKU HRVATSKOM BRANITELJU – Pijetet i zahvalnost na 29. obljetnicu ustroja Prve dobrovoljačke bojne ZNG-a

CVIJEĆE NA SPOMENIKU HRVATSKOM BRANITELJU – Pijetet i zahvalnost na 29. obljetnicu ustroja Prve dobrovoljačke bojne ZNG-a
Uz pozdrav ‘Domovini vjerni’ suborci su, u organizaciji Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, obilježili 29. obljetnicu ustroja Prve dobrovoljačke bojne ZNG-a.

Slavnog dana, 31. srpnja 1991., formirana je Prva dragovoljačka bojna u čijoj je odori bilo 600 hrvatskih vojnika velikog srca, spremni dati život za jedinu im domovinu. Na tom putu puno ih je položilo život.

Njima u spomen na Spomeniku hrvatskom branitelju, pred velikim brojem okupljenih, među kojima su bili predstavnici Četvrte gardijske brigade, vijence su položili predstavnici Grada Makarske, Udruge 156. brigade HV-a te svijeće upalili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. S dragovoljcem Marijanom Mravičićem i molitvom je dozvano sjećanje na poginule vitezove.

- Bila su to teška vremena. Slobodan(Ivan) Nemčić je dobio zadatak od dr. Franje Tuđmana da formira Zbor narodne garde na Makarskom primorju. Odmah je formiran Inicijativni odbor u kojem su bili Joško Roščić, Filip Vidulin, Marijan Mravičić, Pero Alač, Nikola Ivičević, Stipe Eljuga, Igor Filipeti, Stipe Kotarac, Petar Vela, Teo Borić, Srđan Mladinov. Više od tisuću dragovoljaca odazvalo se pozivu, ali je bilo mjesta samo za njih 600. Ostali su raspoređeni gdje je trebalo. Teritorijalna obrana čekala je poziv nadređenih, a mi smo u sobičku od par kvadrata činili sve da se brigada opremi, a u čemu smo imali veliku potporu predsjednika Izvršnog vijeća Makarskog primorja Eugena Šunde. Moram spomenuti veliko srce i nesebičnost Tonča Dragičevića Ježa, koji je predsjedniku Tuđmanu stavio na raspolaganje svoj život i imovinu. Krenuli su tereni na Peruči, potom Čepikuće, dolina Neretve. Malo se zna da je život dr. Marka Ožića- Bebeka, danas predsjednika makarskog Gradskog vijeća, i ovdje nazočnog, inače voditelja Saniteta u to vrijeme, dva puta bio u opasnosti. Veliki doprinos je hrvatskog viteza Tonča Skendera. Potom je 1992. uslijedila zapovijed o Općoj demobilizaciji, i ostalo nas je dvije stotine pripadnika koji su činili Taktičku grupu kojom je zapovijedao Marileo Staničić.

Na ratnom putu ostali smo bez svojih prijatelja, puno ih je ranjeno. Cijelo vrijeme imali smo u vojnim akcijama podršku pripadnika jedinice HOS-a i PPN Kobac – prisjetio se Stipe Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, a koja njeguje i čuva uspomenu na doprinos hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh