ANTE KUKAVICA, PROČELNIK MAKARSKE HRVATSKE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA ‘Iza nas je deset paklenih dana ali nismo obeshrabreni’

ANTE KUKAVICA, PROČELNIK MAKARSKE HRVATSKE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA ‘Iza nas je deset paklenih dana ali nismo obeshrabreni’
Potraga za nestalim poljskim državljaninom niti deseti dan nije dala rezultata, ali makarski HGSS uz pomoć spasioca iz drugih gradova nastavlja akciju koja je počela 31. srpnja na Biokovu iznad Basta, prema Sv. Iliji.

- Od danas, a to znači jedanaesti dan od početka akcije, smanjili smo intezitet potrage. Iza nas je deset paklenih dana, i dio timova se mora odmoriti. Velike su vrućine, a na Biokovu doslovno gori kamen. Uvjeti su gotovo neizdrživi, temperatura se penje i do 50 stupnjeva i termika suhog zraka udari u glavu. Sretan sam da nitko od spasioca nije ozlijeđen – ističe Ante Kukavica, pročelnik makarskog HGSS-a s kojim smo razgovarali jutros.

Doznajemo da helikopteri više neće sudjelovati u akciji već spasioci, a oni su uz teške vremenske uvjete svih ovih dana izloženi i vrlo zahtjevnom terenu koji traži veliku fizičku izdržljivost i maksimalan oprez.

- Ovo je makarskom HGSS-u četvrta potražna akcija u ovoj godini. Ne gubimo nadu i nismo demotivirani. Po veličini akcija je jedna od najvećih u Hrvatskoj jer do sada je već sudjelovalo 500 spasioca iz Makarske, Splita, Dubrovnika, Zagreba, a helikopter HRZ-a na Biokovo je sletio više od četrdeset puta. Pokušali smo i s potražnim psima, ali nažalost, nestalog Poljaka još nismo našli. Otežavajuća okolnost je i to što je na Biokovu loš signal mobitela pa nemamo podatke koji su nam mogli biti od velike pomoći – kaže pročelnik Kukavica, u nadi kako će današnji dan donijeti bar mali trag o nestalom poljskom brdskom trkaču.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh