Makarska nakon 20 godina ponovno domaćin SŠNIDOR-a koje će okupiti tisuću natjecatelja

Svehrvatske športske igre invalida Domovinskog rata u organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH, održat će se u Makarskoj 5. listopada i okupit će tisuću športaša- hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata. Podsjetimo, ovo je 19. natjecanje, ali dvadeseta godišnjica od održavanja prvih športskih natjecanja invalida Domovinskog rata. Iznad svih natjecateljskih rezultata temeljna vrijednost ovih igara je druženje kroz šport i rekreativne aktivnosti radi unapređenja opće zdravstvene rehabilitacije i lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu.

Prvo športsko natjecanje invalida Domovinskog rata organizirano u Makarskoj 1993.

Upravo je Makarska 1993. bila domaćin prvog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata, prije dvadeset godina, podsjeća Damir Zukić, član provedbeno  organizacijskog odbora SŠNIDOR-a, inače dopredsjednik HVIDR-a Makarska.Pripreme su već u tijeku. Izlučna natjecanja za ovo državno su 14. rujna u Trilju i već se uveliko pripremaju i natjecatelji i organizatori. Natjecanje će okupiti tisuću članova, 22 postave i to predstavnika svih županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH i HVO-e, a ogledat će se u više športskih disciplina; trka u invalidskim kolicima, plivanje, elektronski pikado, viseća kugla, stolni tenis, šah i športski ribolov. U navedenim disciplinama natjecanja će se održati u Makarskoj, a u Trilju je natjecanje u kuglanju, zatim u Solinu u streljaštvu, te boćanju u Bastu -Baška Voda.

Sudjeluju sve županijske zajednice udruga HVIDR-a RH i HVO-e

„Natjecatelji se okupljaju 4. listopada. Smještaj za pokretne invalide Domovinskog  rata je u hotelu Alen u Baškom Polju, a invalidi Domovinskog rata u kolicima, kojih će biti 80, bit će smještene po hotelima u Makarskoj. Sve županije će biti zastupljene, te Grad Zagreb i ekipa Hrvatskog vijeća obrane. Glavni pokrovitelj Svehrvatskih športskih igra invalida Domovinskog rata je Ministarstvo hvatskih branitelja, a pokrovitelji su, Županija splitsko dalmatinska i Grad Makarska“, ističe Damir Zukić, dopredsjednik HVIDR-a Makarska.

Na natjecanju će biti organizirane i športske igre za slabovidne osobe i to u disciplinama; plivanje, šah,viseća kugla i pikado, dodaje Zukić.

Piše Janja Glučina Foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh