Zalina kula, crkva i srednjovjekovni zvonik u Igranima

Uređenje najatraktivnijih zdanja

Uređuje se unutrašnjost Zaline kule  u što se ove godine ulaže 100 tisuća kuna. O namjeni atraktivne srednjovjekovne građevine (naravno – u turističke svrhe!) još traju dogovori. Javnost drži kako bi najzanimljivije za turizam bilo  uz etno-zbirku otvoriti   vidikovac uz ponudu autohtonih jela i pića

Već se godinama u Igranima čeka na sanaciju i konačnu funkciju Zaline kule u Igranima, tog najvrjednijeg srednjovjekovnog spomenika kulture u Igranima. Tu je i prelijepa župna crkva u Igranima izgrađena 1752., a malo niže od zvonika jedan je od najvrjednijih spomenika kulture u Igranima. Zalina kula daje mjestu pečat i njezina vrijednost i atraktivnost je raritet na ovim prostorima. U blizini nema takve kule.

Ovaj fortifikacijski spomenik nulte kategorije star je oko 400 godina. Prema legendi služio je igarskom junaku Ivanu Antičiću Zali i njegovoj vojsci za obranu mjesta od turske najezde.

Vrlo atraktivna građevina koja je zahvaljujući Ministarstvu kulture zaštićena i izvana uređena prije petnaestak godina ove se godine uređuje i iznutra. Pod budnom paskom konzervatora posljednjih mjeseci uređen je i znatan dio interijera u što je utrošeno 100 tisuća kn, ali još nije sve gotovo. Predstoji još uređenje stepeništa i rasvjete za posljednja dva kata. Naime, u kuli su prizemlje i tri etaže. Naravno, Zalina kula uz staru crkvu i zvonik sličan zvoniku Sv. Duje najveća je atrakcija na ovim prostorima i stoga i treba biti dobro iskorištena u turističke svrhe – ističe podgorski načelnik Ante Miličić.

U Turističkoj zajednici mjesta Igrane, Vjekoslav Bakalić – direktor ureda kaže kako ove godine kula najvjerojatnije neće biti u funkciji. Naime radovi u unutrašnjosti neće biti završena, a u budućnosti bi trebala biti muzej za etno-zbirku.

Ima tu prostora za etno zbirku, ali bi zasigurno ovo malo turističko mjesto, čija je najveća atrakcija upravo ta Zalina kula, moglo ovdje turistima, uz kakvu okrepu autohtonim proizvodima (smokve, slane srdele, i sl.) i pićima, ponuditi sjajan vidikovac! Jedino tako bi se projekt isplatio – potvrdio nam je i Ante Miličić načelnik Podgore, kojoj ovo mjesto pripada, istaknuvši kako slijede dogovori s konzervatorima o mogućnosti komercijalnog korištenja Zaline kule u turističke svrhe jer to rade svuda i u svijetu i našoj bližoj okolici, pa zašto i Igrane to ne bi mogle?!

I javnost se slaže kako bi komercijalizacija namjenski primjerene ponude ovog  atraktivnog objekta bila  pun pogodak u ukupnoj  turističkoj ponudi Igrana i Makarskog primorja.

  • piše Janja Glučina
  • foto Sandra Morović
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh