OKOLIŠ – Andrijaševići umjesto cvijeća u pitare zasadili paprike čiji izgled izaziva divljenje

OKOLIŠ – Andrijaševići umjesto cvijeća u pitare zasadili paprike čiji izgled izaziva divljenje
Kako pojedinci, koji vole svoj grad, mogu uljepšati njegov izgled svjedoči primjer u Ulici Stjepana Radića 3. Na privatnom posjedu ali tik uz javnu površinu, u središtu grada pitari atraktivna sadržaja plijene pozornost prolaznika. Na vrlo frekventnoj poziciji, na domak rive u Ulici Stjepana Radića gotovo svi zastanu kako bi se divili neobičnim nasadima. U pitarima umjesto cvijeća rastu paprike! Izgledom i ljepotom nadmašuju ljepotu cvijeća! Da, paprike crvene, žute i zelene, male, ali i one dugačke. Svojim bojama i izgledom izazivaju divljenje.

Tko li se toga dosjetio i tko ovo sve tako lijepo održava? To su domaćini ispred čije se kuće nalazi atraktivno „cvijeće“, supružnici Mirjana i Ivo Andrijašević.

– Moj Ivo je to posadio i s puno ljubavi ih održava – kaže Mirjana te pokazuje kako je u jednom pitaru ovaj neobičan aranžman dosegnuo golemu veličinu u sjeni stabla „čičindre“ i vinove loze za koju se našlo mjesto iako je svud okolo beton.

- Ljute su ovo paprike, one manje i ove velike. Kažu da su vrlo zdrave u prehrani. Mnogi pitaju kako to da sam paprike posadio ispred kuće umjesto cvijeća, ali zar nije lijepo – ponosno će Ivo koji svakodnevno brine da se paprike dva puta zaliju jer vole puno vode.

Podsjeća kako je to inače višegodišnja biljka i potrebno ju je samo paziti od velikih hladnoća i tada unijeti u zatvoren prostor, a ljeti puno zalijevati, kaže Andrijašević, koji nesebično daruje i paprike i njihovo sjeme ako ga netko želi slijediti. A bilo bi lijepo kada bi se i mnogi drugi poveli ovim primjerom uređenja vlastitog posjeda kako bi uljepšali okoliš, na svojem posjedu, a tako i okoliš grada u cjelini.

 

Tekst i foto / Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh