Makarska je dobila novi festival: Ma Travel Fest uspješno prošao porođajne muke

Kongresna dvorana hotela Meteor ugostila je u subotu prvo izdanje novog i ambicioznog projekta Ma Travel Fest, koji je u našem gradu okupio neke od najpoznatijih svjetskih putnika i putopisaca s hrvatskim pasošem. Iako velika kongresna dvorana Meteora, nažalost, nije bila puna, posjetitelji su tijekom jučerašnjeg popodneva (festival je trajao točno od 17 do 22 sata op.a.) mogli uživati u putopisnom maratonu u kojem je kroz iskustva samih predavača bio pokriven praktički čitavi svijet.

A bilo je tu svega – Ivan Rako predstavio je svoja putovanja Transsibirskom željeznicom dok se iz Perua kratkim videom javio Tomislav Perko, Hrvat koji trenutno vodi u natječaju za Ma travel fest‘najbolji posao na svijetu’, odnosno ponudu jedna američke turističke agencije od godinu dana besplatnog putovanja uz plaću od čak 100 tisuća dolara. Vitomir Maričić i Kristina Ribarić predstavili su se dokumentarnim filmom snimljenim tijekom ekspedicije Kavkaz 12 u kojem su osvojili najviši kavkaski vrh Mt.Elbrus (5642 metra nadmorske visine), dok je Hrvoje Travnikar održao predavanje o svom putovanju po Americi, od Las Vegasa , San Francisca, do New Yorka. Boje Makarske branila su poznata nam lica – Tonči Talaja, Marko Stojadinović te Mihovil Marinović koji su uz fotografije i priču pokrili tisuće kilometara puta preko Europe, Azije i Južne Amerike.  Video porukama i prilozima javili su se također i naša Makarka Maja Drviš, danas stanovnica Vancouvera, kao i gastro putopisac Nikola Lesar koji se trenutno nalazi u Kini. Naposljetku, zadnju su riječ imali Boris Veličan, čije je sjajno predavanje o avanturama, ljudima i mjestima sa svih krajeva svijeta potvrdilo zašto ga smatraju najekstremnijim među hrvatskim putopiscima, dok je posljednji u nizu izlagača bio poznati bloger, nekoć urednik Playboya, Domagoj Jakopović Ribafish, koji je svoja putovanja svijetom uskladio s ljubavlju prema pivi te je do sada, kako je sam kazao u jednom trenutku, sakupio više od 4.000 pivskih etiketa iz praktički svih svjetskih zemalja.Vrijedi napomenuti i to da dvojica vrlo jakih ‘igrača’ iz najave festivala, Robert Knjaz i Hrvoje Šalković, na kraju ipak nisu završili u Makarskoj – Knjaz radi snimanja novog projekta u Zagrebu, dok je Šalković na kraju završio u Kini. No, ukoliko festival zaživi, ne treba sumnjati da će makarska publika vidjeti i njih dvojicu.

Osim izuzetno zanimljivim pričama, posjetitelji su na kraju bili i nagrađeni vrlo zgodnim nagradama autora i agencije ‘Da, da, da, želim putovati’ koja je, ispostavilo se, gotovo svima Ma travel festosigurala po majicu, knjigu putopisa ili film s nekih od avantura jučerašnjih gostiju Makarske. Ono što sa sigurnošću možemo zaključiti je da je Ma Travel Fest, bez obzira na očite porođajne muke, otvorio jednu sasvim novu perspektivu u Makarskoj koja bi dogodine, ojačana ponovo oživljenim Mafestom, imala sjajno zaokruženu kulturnu ponudu u pred i post sezoni. – Mislim da ne treba naglašavati da smo postigli cilj i da možemo govoriti o početku jednog sasvim novog projekta u našem gradu. Osobno sam jako zadovoljan i organizacijom i kvalitetom gostiju, žao mi je što ovaj put posjećenost nije bila u koraku sa svim ostalim aspektima, međutim razumljivo mi je da naši ljudi sporo reagiraju kada prvi put čuju za nešto. Uvjeren sam da će već dogodine to biti sasvim drugačija priča, kazao je inicijator Ma Travel Fest-a Mihovil Marinović najavivši za izdanje 2014. uvođenje klasičnih festivalskih okvira.

- Sama ideja je zaživjela tek prije mjesec dana i morali smo dosta toga odraditi na brzinu pa je tako i pola gostiju došlo praktički pola sata prije početka. No namjera nam je da drugo travel fest (1)izdanje festivala bude sasvim drugačije – u više dana, više lokacija, s maksimalno dva predavanja dnevno te s popratnim događanjima kao što su koncerti, druženja i slično jer nije bilo lako izdržati pet sati predavanja u komadu, makar je svako za sebe bilo vrlo zanimljivo. Pozivam zato i lokalne entuzijaste, kao i Turističku zajednicu te Grad Makarsku da nam pomognu kada u skoro vrijeme počnemo s planiranjem drugog izdanja Ma Travel Festa, poručio je Marinović.

Ozren Franić / Željko Kovačić

KAZALI SU

Boris Veličan

- Ako me pozovu, dolazim i iduće godine jer mislim da ću se već do tada vratiti s Aljaske. Moram reći da je ideja izvrsna radi promocije putovanja kao načina života. Jedino što bih volio da bude drugačije je da se promijeni lokacija te da, kada je već ljeto, budemo negdje na otvorenome i na atraktivnijoj lokaciji od dvorane.

Domagoj Jakopović Ribafish

- Bolje da je prvo izdanje prošlo ovako, bez puno nerviranja i bez ulaganja velikih sredstava jer sada se pokrenulo nešto što je jako dobro, što ima pespektivu i što bi se moralo nastaviti dalje. Također smatram da bi bolje funkcionirali negdje drugo, recimo na glavnom gradskom trgu gdje se prešetavaju zgodne turistkinje i gdje bi nam motiv bio dosta veći.

Hrvoje Travnikar

- Sve u svemu bilo je predobro, jako dobro za premijeru. Kao i većina nas koji smo došli predstaviti svoja putovanja, mislim da bi bilo bolje kada bi se dogodine sve ovo odigralo na nekoj drugoj lokaciji.

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh