DAN HRVATSKE RATNE MORNARICE Predstavnici Grada Makarske i HRM-a položili vijence u čast poginulih mornara

DAN HRVATSKE RATNE MORNARICE Predstavnici Grada Makarske i HRM-a položili vijence u čast poginulih mornara
Tradicionalno obilježavanje Dana Hrvatske ratne mornarice 18. rujna u Makarskoj je započelo odavanjem počasti svim poginulim mornarima polaganjem vijenca na Spomenik hrvatskom branitelju i na Spomen-ploču pomorske bitke kod Makarske.
Vijence su zajedno položili predstavnici Grada Makarske i Hrvatske ratne mornarice, kao i predstavnici SDP-a Makarske.
Dogradonačelnik Joze Vranješ Dan hrvatske ratne mornarice čestitao je svim mornarima te podsjetio na slavnu povijest hrvatskih mornara.
Podsjetio je kako je 1993. odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, 18. rujna proglašen Danom HRM i to u spomen na 1.zapisanu pomorsku pobjedu koja se na ponos svih Makarana odvila u makarskom akvatoriju kada su hrvatski mornari pod vodstvom kneza Branimira izvojevali veliku pomorsku pobjedu nad moćnom mletačkom flotom.
- Povijest HRM-a vezana je uz rujan. Dvanaestog rujna 91. godine započeo je ustroj Hrvatske ratne mornarice.Već u drugoj polovici rujna HRM je ostvarila niz akcija u kojima je zarobila brodove jugoslavenske ratne mornarice i oslobodila pojedine hrvatske luke. Mi Makarani s ponosom ističemo brojna imena upisana u povijest HRM – istaknuo je dogradonačelnik Vranješ i pozvao na odavanje počasti minutom šutnje za sve mornare koji su svoje živote utkali u slobodu Hrvatske. Molitvu odriješenja molio je mons. Pavao Banić.
I na Spomen-ploču pomorske bitke kod Makarske na rivi vijenac su položili predstavnici HRM-a i dogradonačelnik Joze Vranješ.
Potom je slijedilo isplovljavanje na ratnom brodu HRM-a DBM-81 ,,Cetina” od kuda je u more položen vijenac u spomen na sve poginule hrvatske mornare.
Zbog epidemiološke situacije, po posebnom protokolu Grad Makarska koji organizira obilježavanje HRM-a, na brodu je upriličeno isplovljavanje mnimalanog broja nazočnih, a odlukom Ministarstva obrane RH ratni brod HRM-a također prvi put nije otvoren za posjet građanima.

Ispred Brodomaketarskog kluba „Leut“, PŠRD-a „Arbun“ otvorena je izložba makete brodova. Izloženo je dvadesetak modela različitih plovila od bracera, pasara, kaića, trabakula, svićarica. Uglavnom su to brodovi iz akvatorija našeg Jadrana, a ima i onih poznatijih stranih. -Prezentacija je to rada članova kluba, a među njima ove je godine i jedna nova maketa. Radi se o modelu štilac, u verziji salbunjere (brod za vađenje pijeska) – kaže Mirko Mrkajić, predsjednik Brodomaketarskog kluba Leut”.
Sveta misa za pomorce je u konkatedralnoj crkvi sv. Marka je u 19 sati.

Večeras na Kačićevu trgu s početkom u 20.30 sati pjeva klapa Cambi.
J.Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh