STIGLO CJEPIVO PROTIV GRIPE – Može se kupiti u svim makarskim ljekarnama, procjepljivanje početkom listopada

STIGLO CJEPIVO PROTIV GRIPE – Može se kupiti u svim makarskim ljekarnama, procjepljivanje početkom listopada
Cjepivo protiv gripe može se kupiti u svim makarskim ljekarnama, a cijena doze je oko 100 kn, provjerili smo.

Inače, procjepljivanje bi trebalo početi početkom listopada, a do tada svi koji su kupili cjepivo moraju ga držati u hladnjaku. Cijepljenje će se vršiti u ordinacijama obiteljskih liječnika, a razmatra se mogućnost da se cjepivo može primiti i u ljekarnama koje za to budu imale uvjete.

Iz HZJZ ističu da će ove godine, zbog epidemije koronavirusa, posebno važno biti cijepiti se upravo protiv gripe.

Kriteriji od lanjske sezone gripe nisu se mijenjali pa će se za gratis cjepivo moći prijaviti osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, pacijenti s kroničnim bolestima, posebice oni s oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, pogotovo onu s oštećenom plućnom funkcijom i s kongenitalnim manama. Besplatno će se cijepiti i odrasli te djeca s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunosustava, uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom. Također, djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu, radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni radnici i trudnice.

Epidemiolozi ističu važnost cijepljenja jer cjepivom protiv gripe može izbjeći scenarij da se u isto vrijeme pojavi infekcija “i jednim i drugim virusom”, odnosno da osoba u isto vrijeme oboli od gripe i koronavirusa.

 

 

J.M.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh